Elkészítés: A spárgák bimbóit levágjuk, majd - amennyiben fehéret sikerül beszereznünk - a szárakat hámozóval kicsit vastagabban megtisztítjuk, nehogy fásak maradjanak. (A zöld spárga szárát nem kell meghámozni.) Ezután a bimbókat félretesszük, a szárakat pedig vékonyan felszeleteljük.
Egy serpenyőben felhevítjük az olajat, majd hozzáadjuk az apróra felvágott lilahagymát, és elkezdjük üvegesre párolni. Pár perc után hozzáadjuk a felszeletelt spárgát, és kevergetve puhára pároljuk, majd levesszük a tűzről és hűlni hagyjuk.
A tojásokat beleütjük egy tálba, majd hozzáöntjük a tejszínt, belereszeljük a sajtot, és ízlés szerint sóval, őrölt borssal ízesítjük. Ezután alaposan összekeverjük.
A muffinformákat kibéleljük a szeletelt baconnel (én félbevágtam a baconszeleteket, és úgy béleltem ki vele a formákat). Ezután kanalazzuk bele a hagymás-spárgás keveréket úgy, hogy mindegyikbe egyformán kerüljön, majd a tejszínes-tojásos-sajtos keveréket öntsük rá. Végül tegyünk mindegyik tetejére a félretett bimbókból, majd reszeljünk rá egy kevés sajtot.
Helyezzük előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 20-25 perc alatt süssük szép aranybarnára. A sütőből kivéve a formában hagyjuk kicsit hűlni, majd óvatosan emeljük ki a formából (én szilikonos formában sütöttem, és abból nagyon könnyen ki tudtam emelni).
Tálaláskor ízlés szerint kínálhatjuk friss kenyérrel, péksüteménnyel vagy éppen salátával. Melegen és hidegen egyaránt nagyon finom.