Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Spárgadiéta

A spárga már nem csak a királyok eledele: az ízletes zöldséget egyre több helyen árulják elérhető áron. Ne habozz kipróbálni a spárgából készült fogásokat, amelyek egészségesek, és segítenek megszabadulni a felesleges kilóktól.

A spárga néhány évtizeddel ezelőtt még drága volt és nehezen hozzáférhető; a belőle készült ételek pedig jobbára csak az éttermek kínálatában szerepeltek. Mára azonban bárki megkóstolhatja, és meggyőződhet áldásos élettani hatásáról. A spárga fűszeres szárában kevés a kalória, de rengeteg a hasznos tápanyag, így ez a zöldség ideális alapanyag egy nyári tisztítókúrához.

Tisztább, frissebb, egészségesebb

A spárgakúra eredménye kívülről is észrevehető: a bőr tisztább lesz, és sokkal frissebbnek, egészségesebbnek tűnik. A zöldségben megtalálható hatóanyag méregteleníti a sejteket, elpusztítja a vírusokat, semlegesíti a rákkeltő anyagokat. A kálium segít megszabadulni a felgyülemlett húgysavtól, víztől és ammóniától. A máj, a vese és a tüdő jobban működik. Az alma- és citromsavak felpörgetik az anyagcserét és megkönnyítik az elraktározott zsírok  felhasználását. A spárgában lévő rostok és nyákanyagok kíméletesen tisztítják a bélrendszert, serkentik a bélműködést és a salaktalanítást. A szaponin csökkenti a vérzsírszintet, javítja a vérben a létfontosságú HDL-koleszterin arányát, ami a szív és a keringés védelmében játszik fontos szerepet. A vas, a réz, a C- és  a B9-vitamin serkenti a vérképződést, jókedvre derít,  javítja az általános közérzetet.

Hogyan készítsük el?

Az alábbi receptekhez való 70 dkg tisztított spárgához körülbelül 1 kilogramm hámozatlan zöldség szükséges. Ha néhány napra előre vásárolunk spárgát, egy benedvesített, de nem túl nedves konyharuhán tároljuk a hűtőszekrényben. Ha lehet, az egész napi adagot egyszerre készítsük el, az esti adagot kihűlés után lefedve tároljuk a hűtőben.

A spárgafőzésre különféle kíméletes eljárások léteznek. A művelethez használhatunk speciális, betétes spárgafőző edényt, amelyet nagyjából az egyharmadáig kell megtölteni vízzel, és így kell beleállítani a spárgaszálakat. Ha nincsen ilyen edény, akkor megfőzhetjük a spárgát fektetve, egy forrásban lévő víz fölé helyezett pároló edénybe téve. Készíthetünk pároló „ágyat” a spárga héjából is, ilyenkor úgy töltsük fel az edényt vízzel, hogy éppen csak elfedje a zöldségeket. A párolás átlagos időtartama 15–20 perc. Ha a spárga elkészült, semmiképp ne öntsük ki a főzővizét, amely értékes oldott ásványi anyagokat tartalmaz, és serkenti a diéta tisztító hatását. A főzővizet lehűtve fogyasszuk étkezés előtt vagy után.

Mindennap ugyanaz

Reggeli:
1 grépfrút vagy ½ sárgadinnye, 1 nagyobb alma. Hozzá 2-3 szelet puffasztott rizs

Választhatő tízórai és uzsonna:
-1 pohár natúr joghurt
- ½ liter író vagy aludttej
- ½ sárgadinnye

Fontos: Legalább 2 liter folyadékot fogyasszunk el, legjobb a csendes ásványvíz, az édesítőszer nélküli gyümölcs- vagy gyógynövénytea. Lehetőleg mondjunk le a kávéról és a fekete teáról.


Omlettes spárgasaláta
Kockákra vágunk 1 szelet kenyeret (3 dkg), majd zsiradék nélkül megpirítjuk. Elkeverünk 1 tojást 2 evőkanál tejjel, sózzuk, borsozzuk, majd belekeverünk 1-2 evőkanál finomra vágott snidlinget. Kikenünk 1 teáskanál olajjal egy serpenyőt, majd a tojásból vékony omlettet sütünk. Hagyjuk kissé kihűlni, majd szorosan feltekerjük, és a tekercset vékonyan felszeleteljük. Egy tálban összekeverünk 10 dkg vegyes leveles salátát és 20 dkg főtt, darabokra vágott spárgát egy 2 teáskanál olajból, 2 evőkanál narancsléből vagy kevés citromléből kevert öntettel. Az omlett-szeleteket és a kenyérkockákat elosztjuk a tetején, majd borsot darálunk rá.
Tápérték: kb. 346 kcal

Spárga háziasszony módra 
2 kisebb, laposra klopfolt borjúszeletet (10 dkg) 1 teáskanál olajban aranybarnára sütünk, majd sózzuk és borsozzuk. A pecsenyelevet felöntjük 2 evőkanál citromlével, majd megmártjuk benne a sülteket. 25 dkg párolt spárgával és 12 dkg kisebb héjában főtt burgonyával tányérra rendezzük. 1,5 dkg zsírszegény fűszervajjal és egy maréknyi petrezselyemzölddel díszítve tálaljuk.
Tápérték: kb. 325 kcal

Svájci spárgasaláta
A csomagoláson lévő leírás szerint elkészítünk 5 dkg vadrizst vízben vagy levesben főzve. Leszűrjük és hagyjuk kihűlni. 25 dkg főtt spárgát feldarabolunk. Öntetet készítünk 1 kisebb narancs levéből, 1 evőkanál olajból és 1-2 csepp Tabasco szószból. A vadrizst és a spárgát összekeverjük az öntettel. Salátalevelekre szedjük, majd 3 dkg nagyon vékonyra szeletelt füstölt sonkával tálaljuk. Bőségesen megszórjuk aprított petrezselyemmel.
Tápérték: kb. 325 kcal

Spárgatál
8 dkg vékonyra szeletelt csirkehúst lefedve kb. 10 perc alatt puhára főzünk 10 dkg hámozott burgonyával és 1 babérlevéllel 3,5 dl forró instant levesben. 20 dkg főtt, darabokra vágott spárgát és 13 dkg leöblített párolt zöldborsót adunk hozzá, és pár perc alatt összemelegítjük. Egy maroknyi finomra vágott zellerzöldet szórunk rá, majd ízesítjük pár csepp Tabasco szósszal.
Tápérték: kb. 325 kcal

Hentes-saláta
Felszeletelünk 20 dkg héjában főtt burgonyát, feldarabolunk 20 dkg főtt spárgát, összekeverjük, majd hozzáadunk 4 dkg csíkokra vágott főtt sonkát. Öntetet készítünk 1 dl meleg zöldséglevesből, 2 teáskanál olajból és kevés ecetből, majd hozzáadjuk a salátához. Ízesítjük sóval, borssal. Egy tányérra salátaleveleket teszünk, erre halmozzuk a salátát, majd megszórjuk finomra vágott petrezselyemmel vagy bazsalikommal.
Tápérték: kb. 335 kcal

Penne Bresaola
1 liter sós vízben megfőzünk 5 dkg penne vagy rövid makaróni tésztát. Leszűrjük és melegen tartjuk. Feldarabolunk 20 dkg főtt spárgát, majd 2 teáskanál olívaolajjal együtt összekeverjük a tésztával. 4 dkg csíkokra vágott Bresaolát (szárított sonkaféle) és ízlés szerint finomra vágott petrezselymet adunk hozzá. 1 evőkanál reszelt parmezánnal megszórva tálaljuk.
Tápérték: kb. 360 kcal

Tavaszi egyveleg
Megfőzünk 3 dkg rizst, majd félretesszük. 3,5 dl instant levesben félpuhára párolunk 10 dkg tisztított sárgarépát és 15 dkg zöldborsót. Hozzáadunk 2 szál felkarikázott újhagymát és 25 dkg főtt, feldarabolt spárgát. Sóval és őrölt feketeborssal ízesítjük. Hozzáadjuk a rizst, majd belekeverünk még 2 teáskanál olívaolajat. 1 maroknyi finomra vágott zöldfűszerrel megszórva tálaljuk.
Tápérték: kb. 335 kcal

Fehér, lila, zöld

A klasszikus fehér spárgát földtöltésekben termesztik, és learatják, még mielőtt a növény hegye elérné a napot és a levegőt. Ennek a fajtának a legenyhébb az íze. Ha hagyják, hogy a spárga feje kibújjon a földből, a növény a külső levegő hatására anthocián termelésébe kezd, ami kékes-lilásra festi a színét.

A zöld spárga sík ültetvényeken nő, a nap érlelő hatása alatt. Közben klorofillt termel, ennek köszönheti a növény szára sötétzöld színét. A zöld változatban van a legtöbb karotin (A-provitamin), és emiatt kifejezetten erős-fűszeres az íze is. Csak a szár alsó harmadát kell meghámozni. A receptekhez bármely spárgafajtát felhasználhatod.

Nem kell feltétlenül mindig extra minőséget vásárolni, a lényeg, hogy a spárga friss legyen. Ezt a kemény, rugalmas szárról, a zárt, nem „kivirágzott” fejrészről ismerheted fel. A vágási felület legyen lédús, nem szabad fásnak vagy penészesnek lennie.

Ha kedvet kaptál, válogass a Mindmegette receptjeiből! >>>

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss