Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Spárga: hollandi mártással vagy krémlevesben - így a legfinomabb!

Itt a spárgaszezon, kötegekben kelletik magukat a fehér és zöld sípok. Ismerd meg közelebbről a fejedelmi zöldséget, hogy fantasztikus fogásokat remekelj!
1. Vásárlási és tárolási tanácsok

A friss spárga feszes héjú, és roppanó hangot ad, ha finoman belemélyeszted a körmödet. Lehetőleg még a vásárlás napján dolgozd fel. Szükség esetén a nedves konyharuhába göngyölt köteget felállítva tárolhatod a hűtőben kb. 3 napig. A felesleget blansírozva lefagyaszthatod: így 6-8 hónapig is eláll.

2. Tisztítási tudnivalók

Folyó víz alatt alaposan mosd le a sípokról az esetleg rájuk tapadt homokot. A zsengébb zöld spárgáról elég a sípok alsó harmadán lehántani a héjat, a fehérnél azonban már a csúcs alatt 2 cm-rel kezdd el a hámozást. Mindkettőnél el kell távolítani az alsó fás részt.

3. Ne dobd ki a spárgahéjat!

A lehámozott héjat és a levágott végeket főzd meg egy külön edényben – a leszűrt lé kitűnő alap lesz zöldség- vagy spárgakrémleveshez. Kevesebb hulladék esetén megspórolhatsz egy edényt, ha az eltávolított fás részeket nagyméretű fűszertojásban együtt főzöd a levesnek szánt spárgadarabokkal.

4. Főzési módszerek

Fazékban forralj vizet 1 tk sóval, némi borssal, 2 csipet cukorral és 2 ek citromlével. Helyezd bele a spárgasípokat, és fedő alatt főzd 12-14 percig. (Az adagonként kötegelt spárgát felállítva tedd az edénybe. Nem baj, ha a fejek kilátszanak, mert a felszálló gőzben is megpuhulnak.) A fagyasztott spárgát felengedés nélkül főzd a lobogó vízben kb. 15 percig.

Tepsiben a szorosan egymás mellé fektetett sípokra önts annyi enyhén sós-cukros vizet, amennyi elfedi őket, majd takard le alufóliával. Így a spárga a 220 fokra előmelegített sütő középső részében szinte a saját levében párolódik puhára 50-60 perc alatt. Kényelmes módszer nagy mennyiség készítésére.
Sütőtálban szórd meg a spárgát némi sóval és pici cukorral, majd forgácsolj rá vajat és önts alá egy kevés vizet. Alufóliával vagy a tál tetejével lefedve süsd 180 fokon kb. 40 percig. Batyuban sütéshez a pici sóval és cukorral, valamint vajdarabkákkal megszórt spárgasípokat csomagold alufóliába, és süsd a 180 fokos sütőben 35-40 percig.

5. Fortélyok

Ha vendégeket hívsz spárgás ebédre, 1-2 kg fehér spárgát főzz lobogó sós vízben 1-2 percig, majd húzd félre, és hagyd állni 15-20 percig. Így nem kell a fazék mellett strázsálnod, továbbá biztos lehetsz benne, hogy a spárga kellően roppanós lesz és nem fő szét. (Kisebb mennyiséget kevesebb vízben főzz és rövidebb ideig pihentess.) Elektromos zöldségpároló készülékben a spárga 100 fokon, a sípok vastagságától függően 10-14 perc alatt puhul meg. Ez a kíméletes módszer őrzi meg leginkább a zöldség tápértékét és aromáját.

6. Spárgás ételek

Egyszerűségében is utolérhetetlenül finom a vajas spárga főtt burgonyával. Esetleg adhatsz mellé sonkát vagy lazacot. Klasszikus fogás a spárga hollandi mártással.

Nem múlhat el a tavasz spárgakrémleves, csőben sült és baconbe göngyölt spárga nélkül! Ezeken kívül a fehér és zöld sípok jól illenek húshoz és halhoz, mutatósak köretként és salátákban pl. rebarbarával, grépfrúttal, avokádóval is társíthatók.

6. Borajánló

A klasszikus spárgás ételekhez alapvetően fehérbor illik. Tölts rizlinget vagy szürkebarátot a poharakba, ezekkel nem hibázhatsz.

Ezek is érdekelhetnek

Friss