A meghámozott kolbászt felvágjuk kockákra, és azokat száraz, forró serpenyőben pirítjuk 5 percig, majd mindet átszedjük egy tálba. Felforrósítunk 1 evőkanál olívaolajat, rádobjuk a felengedett tintahalat vagy tenger gyümölcseit, és néhány perc alatt aranyszínűre sütjük. Végül ezt is átszedjük a tálba.
Felforrósítjuk a megmaradt olívaolajat, és üvegesre sütjük rajta a megtisztított, finomra vágott vöröshagymát. Hozzáadjuk a kimagozott, felkockázott paprikákat, továbbá a meghámozott, átnyomott fokhagymát, és további 5 percig együtt pirítjuk. Meghintjük a pirospaprikával, és kissé lepirítjuk. Azután a leszűrt csicseriborsót beleforgatjuk, az alaplével felöntjük, és közepes lángon, lefedve 8-10 percig főzzük. Végül ízlés szerint megsózzuk.
A spagettit forrásban lévő, sós vízben kifőzzük, a csomagolásán megadott utasítás szerint. A raguhoz keverjük a kolbászkockákat és tintahalat vagy tenger gyümölcseit, végül a leszűrt, tányérokba halmozott tésztára kanalazzuk. A finomra vágott petrezselyemmel, továbbá a citrom lereszelt héjával megszórva és a felkarikázott gyümölccsel díszítve tálaljuk.