A spagettit a csomagoláson feltüntetett útmutató szerint kifőzzük. Leszűrjük, a főzőléből egy pohárnyit félreteszünk.
Egy serpenyőben kiolvasztjuk a csíkokra vágott szalonna zsírját, félretesszük a pörcöket. A visszamaradt zsírban ropogósra sütjük a zsályaleveleket (2-3 perc), ezt is félretesszük.
A megmosott gombák szárának alsó részét, ahol össze vannak nőve, levágjuk. A többit a serpenyőbe dobjuk, alacsony lángon, kevergetve 10 percig pirítjuk. Kicsit sózzuk, ízlés szerint borsozzuk.
A petrezselymet apróra vágjuk, majd a gombára szórjuk. Hozzáöntjük a spagettit, jól összekeverjük. Elzárjuk a lángot, hozzáöntünk kb. 1 dl főzőlevet, összeforgatjuk. Ha száraznak érezzük, még önthetünk hozzá a léből.
A shimeji gombás tésztát a ropogós zsályával megkoronázva azonnal tálaljuk.