A szószhoz a paradicsomot mossuk meg, csöpögtessük le, keresztbe vágjuk be, néhány másodpercre tegyük forrásban lévő vízbe. Hideg vízzel hirtelen hűtsük le, héját húzzuk le, vágjuk félbe, a magokat és a szárvégeket távolítsuk el, a húsát vágjuk kockákra.
A serpenyőben felforrósított olajban pároljuk át kockára vágott hagymát és fokhagymát. Adjuk hozzá a paradicsomot, pároljuk együtt, majd öntsük bele a bort. Fűszerezzük sóval, borssal és oregánóval. A szárról letépkedett bazsalikomleveleket mossuk meg, itassuk le, majd csíkokra vágva keverjük a mártásba.
Fedővel letakart nagy főzőedényben forraljuk fel a vizet. Tegyük bele a sót és a spagettit, fedő nélkül közepes hőfokon, a csomagoláson megadott leírás szerint főzzük ki, közben négyszer-ötször keverjük át.Ezután a tésztát szűrőben forró vízzel öblítsük, majd csöpögtessük le.
A kész spagettit tegyük négy mélytányérba, osszuk el rajta a mártást, és szórjuk rá a sajtot.