Elkészítés: A zöldségeket megtisztítjuk, a pórét, a zellerszárat, a zöldbabot, a krumplit (1 kivételével), a répákat, a cukkinit és a káposztát felaprítjuk. A vizet felforraljuk, 5 evőkanál olívaolajat teszünk bele, majd az összes zöldséget hozzáadjuk (az egész krumplit is). Ízesítjük sóval, borssal, majd 20 percig főzzük. Ezután hozzáadjuk a kockázott konzerv paradicsomot és a felaprított füstölt szalonnát, és tovább főzzük.
Közben elkészítjük a pistou szószt: a fokhagymát és a bazsalikomleveleket mozsárban krémesre törjük, majd hozzáadjuk a lereszelt parmezánt, az olajat és ízlés szerint sót.
Megkóstoljuk a levest, és ha már puha minden zöldség, kihalásszuk az egész krumplit, összetörjük, visszaöntjük a levesbe, majd hozzáadjuk a pistou szószt. Egyet forralunk a levesen, elzárjuk. Frissen reszelt parmezánnal tálaljuk.