Részletes receptkereső »

Nyár van, nyár!

Hasznos

Válogatások

Blogok

Hozzávalók szerint

Fogások

Ésatöbbi

Diéták

Italok

Kikapcsolódás

Sötét szemű, későn érő csábítónk, az otelló

Cikk mentése

Cikk mentése

Cikk megosztása
Cikk elküldése

Cikk küldése

Cikk nyomtatása

Cikk nyomtatása

Cikk mentése

Sötét szemű, későn érő csábítónk, az otelló

Cikk mentéshez be kell jelentkezni!


Elfelejtetted a jelszavadat, vagy nem regisztráltál még?
Kérj jelszóemlékeztetőt vagy regisztrálj !
Nem sikerült az aktiválás vagy inaktív a fiókod még? Itt újra kérheted az aktiváló kódot!

Cikk elküldése

Sötét szemű, későn érő csábítónk, az otelló

Címzett neve:
Címzett e-mail címe:
Megjegyzés:
Küldő neve:
Küldő e-mail címe:
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:
Az otelló a házi borok egyik fő fajtája, és számos ételt is készíthetünk belőle: akár levesbe főzzük, akár hús mellé mártásként adjuk, akár salátában vagy dzsemjét kóstolgatjuk, esetleg tortát sütünk belőle, jellegzetes íze felejthetetlen.

Magyarország területén már a kelták termesztettek szőlőt, de Pannónia borkultúrája igazán a rómaiak ittlétekor virágzott fel. Fejlett szőlő- és borkultúránk dacára az otelló igen későn érkezett hozzánk, hiszen a fajta amerikai eredetű: egy úgynevezett Arnold keresztezte a Clinton és a Kék trollingi fajtát. A filoxéra vész után telepítették hazánkba a XIX. században.

Enni is, bornak is kiváló Enni is, bornak is kiváló

Fityisz a szabványnak!

A többi kékszőlőfajtához hasonlóan az otellóban is rengeteg ásványi anyag és vitamin van: többek között vasat, cinket, magnéziumot, szelént, káliumot, kalciumot, nátriumot, foszfort, C-, B1-, B2-vitamint, folsavat tartalmaz. Bora vérképző, vértisztító és méregtelenítő hatású, fogyasztása a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésére ajánlott naponta egy pohárral, de bélbetegségek ellen is hatékony. A szőlőben lévő, azonnal felszívódó egyszerű cukor (a szőlőcukor) fáradtság esetén kiváló elsősegély. Cukorbetegeknek, epe- vagy veseproblémákkal küzdőknek azonban nem ajánlott.

Az Európai Unióban kereskedelmi forgalomba nem hozható, és a fajta szaporítása sem engedélyezett, de a kiskertekben gyakori: étkezési szőlőként is kedvelt, és a kiskertekben termesztett borszőlők egyik fő fajtája.
Hagyományosan csemege- és borszőlőfajtákat különböztetünk meg, a határt azonban nem mindig húzhatjuk meg egyértelműen: az otellót például ehetjük is, ihatjuk is. A tömött fürtök bogyói közepes méretűek, gömbölydedek, héjuk vastag. A direkttermő, mélysötét fajta finom csemege, sőt fürtjeit „fejjel lefelé” a kamrába felakasztva egész télen csipegethetjük. Az otellóból készült asztali vörösbor rubinszínű, csersavban gazdag. Az érvényben lévő bortörvény szerint ültetvényeit 2000 végéig ki kellett vágni, mert bora a szabványnál több metilalkoholt tartalmaz, de úgynevezett zárt erjesztéssel és fejtéssel ez a káros szintet nem éri el.

Az egyik legmarkánsabb ízű szőlő Az egyik legmarkánsabb ízű szőlő

Peszmeg vagy mustméz

A főzéssel besűrített szőlőmust készítését valószínűleg a törököktől tanultuk. Régen a sűrítménybe apróra vágott birsalmát vagy sütőtököt tettek, és a peszmeg a legfinomabb téli csemegének számított. Otellóból különösen finom.

A törökök a cukor elterjedése előtt nagyrészt a mustmézet használták az édességek elkészítéséhez. Ugyanennek a szőlőméznek Görögországban petimezi, a spanyoloknál arrop, az olasz konyhában saba a neve, Szardínián ragukhoz, malacsülthöz hagyományosan ezt adják. Libanonban üdítőt készítenek belőle úgy, hogy hideg vizet, tört jeget és narancsvirágvizet adnak hozzá.

A mustméz többek között illik sültek, grillezett gomba, markáns sajtok mellé, rétesbe, palacsintába tekerve, esetleg joghurtra, vaníliafagylaltra, gyömölcssalátára csurgatva.

A konyhában

Karakteres íze miatt különleges ételekbe is felhasználhatjuk Karakteres íze miatt különleges ételekbe is felhasználhatjuk
Otellóból készülhet leves, adhatjuk köretként vagy mártásként halakhoz, húsfélékhez, salátába keverhetjük zöldséggel, finom sajtokkal és dióval is fogyaszthatjuk, sőt sokféle édesség is készíthető belőle. Az intenzívebb szőlőfajták közé tartozik, ezért a fűszerek közül akár a zsályát és a kakukkfüvet is elbírja.

Nagyon kedvelt házi lekvár a kékszőlődzsem (tíz üveghez 5 kg otelló, 2 kg barnacukor, 5 lime kell), aminek egyszerű receptje így hangzik: a szőlőszemeket átpasszírozzuk, a cukorral együtt körülbelül két órán át főzzük, majd hozzáadjuk a lime levét és húsát. Az egészet jó sűrűre főzzük. Rétesek, fánkok mennyeiek vele! Birsalmával összefőzve is nagyon finom, boltban nem kapható, házi ínyencség.

Tortakészítésnél az egyszerű, nyers tésztára egy egész tojással és egy pici margarinnal összedolgozott, apróra morzsolt babapiskótás masszát kenünk, aztán sok, felezett, magozott otellót teszünk, s úgy toljuk az előmelegített sütőbe.

Bármit főzünk szőlőből, mindig magozzuk ki, mert kellemetlen, ha a fogunk között csikorog. Az otellót vastag héja miatt leforrázva gyorsan meghámozhatjuk. Az illatos gyümölcsöt ne melegítsük 80 fok fölé, mert elveszíti az aromáját!

Nem csak finom, vérképző és vértisztító is Nem csak finom, vérképző és vértisztító is


Szőlős-cukkinis krémleves

Hozzávalók: 20 dkg otelló, 20 dkg cukkini, 1 fej édeshagyma, 1 dl zöldség alaplé, szőlőmagolaj, 1 pohár élőflórás natúr joghurt, só

Elkészítés: A szőlőmagolajon gyengén megpirítjuk a zöldségféléket, majd a félbevágott szőlőszemeket is. A zöldség alaplével feleresztjük, készre főzzük, pürésítjük. Hűtőben tároljuk. A tányérok aljára egy kanál joghurtot teszünk, és rámerjük a levest.

Otellós pulyamell

Hozzávalók: 4 szelet pulykamellfilé, 1 liter must otelló szőlőből, méz, szójaszósz, só, olaj, 1-2 fürt otelló szőlő

Elkészítés: A húsfiléket mézes-szójaszószos pácba tesszük. A mustot sűrűre összeforraljuk, hozzáadjuk a szőlőszemeket, és amikor majd szükséges, átmelegítjük. A húst kivesszük a pácból, sózzuk, megsütjük, a mustmártással és rizzsel tálaljuk. Díszítésként a tányérra is szórhatunk szőlőszemeket.

Szüreti gyümölcssaláta

Hozzávalók: 4 db alma, 1 kg kékszőlő, 10 dkg darált dió, 2 evőkanál citromlé, 1 dl édes vörösbor, 10 szem szilva, 4 evőkanál porcukor

Elkészítés: Az almát kis kockákra vágjuk, leöntjük a citromlé felével. Elkeverjük a félbevágott, kimagozott szőlővel és a szeletkékre vágott szilvával. Megszórjuk porcukorral, meglocsoljuk a borral és a maradék citromlével, aztán megszórjuk a durvára vágott dióval. Összeérve, jól behűtve tálaljuk.

Otellókrém

Hozzávalók: 40 dkg kékszőlő, 3 tojássárgája, 14 dkg gyümölcscukor, 10 dkg vaj
Elkészítés: Vízgőz fölött egy lábosban minden hozzávalót összekeverünk, de vigyázzunk, ne legyen túl forró, mert akkor a tojás kicsapódik! Kevergetés mellett a cukrot felolvasztjuk, a szőlőszemeket kinyomkodjuk. Kb. félórányi főzésre van szükség. Kihűlés után átszűrjük, hűtőben tároljuk. Sokféle édességhez adható, pl. piskótatekercsbe tölthető, de kéksajt mellé is finom.

Sajttal és dióval is remek! Sajttal és dióval is remek!
 

R. E.

Hozzászólás a cikkhez

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni!

Belépés



Hozzászólások

Összes hozzászólás: 6 db
  • 2010. szeptember 30. 13:46
    nem tudtam, h ennyi mindent lehet készíteni (még lekvárt is. :))az otelló szőlőből.
    Remek csemege, és kiváló bor készül belőle. Baromság a többlet metilalkohol tartalma miatti tilalom. Nem kell napi 2 l.-t inni belőle és akkor nem lesz gond.
    Még szerencse h a kiskertekben termesztik...;)
  • 2010. március 30. 08:18
    Az otellő nálunk is terem,nagyon kedveljük.Páratlanul kellemes íze van.
  • 2009. október 30. 16:35
    Nia1! Milyen zselésítőt használtál és mennyit? Kicsit részleteznéd légyszi! Nem akarom elrontani. Van némi "felesleges" szőlő. Köszi!
  • 2009. október 24. 07:16
    Nagyon jó ez a cikk! Sok jó recept van.
  • 2. nia1
    2009. október 23. 11:06
    Én "lekvárt" csináltam belőle, fantasztikus íze lett!
    Fél kg szőlőt megmostam, feltettem főni, mikor szétment a hús is, meg a héja is, levettem átpasszíroztam (ez a legmacerásabb), aztán vissza a tűzre, és alig 1-2 ek. cukor kellett csak hozzá, -az is csak, hogy összeálljon - annyira édes volt. Mikor a cukor felolvadt kapott egy kis zselésítőt, és ment is az üvegbe.
  • 2009. október 19. 23:32
    Micsoda receptek... És én még azt hittem, hogy a szöllő csak bornak jó...
Hasznos csomag