Részletes receptkereső »
  •  
  • Bonafarm  
  •  
  •  

Sóska tavasztól őszig

Cikk mentése

Cikk mentése

Cikk megosztása
Cikk elküldése

Cikk küldése

Cikk nyomtatása

Cikk nyomtatása

Cikk mentése

Sóska tavasztól őszig

Cikk mentéshez be kell jelentkezni!


Elfelejtetted a jelszavadat, vagy nem regisztráltál még?
Kérj jelszóemlékeztetőt vagy regisztrálj !
Nem sikerült az aktiválás vagy inaktív a fiókod még? Itt újra kérheted az aktiváló kódot!

Cikk elküldése

Sóska tavasztól őszig

Címzett neve:
Címzett e-mail címe:
Megjegyzés:
Küldő neve:
Küldő e-mail címe:
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:
Szinte kizárólag kisgazdaságokban, kiskertekben termesztjük, a nagyipar nem igazán foglalkozik vele. Itthon a leggyakrabban a pallagi nagylevelű sóskát termesztik, ismertebb fajtái még a mezei sóska, az angol sóska, valamint a francia sóska, mely meglehetősen savanyú.

A sóska a keserűfűfélék családjába tartozik, így botanikai rokona például a hajdina és a rebarbara. Latin neve Rumex acetosa. A népnyelv a sóskát savanyú lapu, bábikó vagy rekenye neveken ismeri. Márciustól késő őszig egész Európában megterem, de ismerik Észak-Afrikában és Ázsiában is.

Leggyakrabban levesnek vagy főzeléknek készítjük, de jól ilik a lazachoz is Leggyakrabban levesnek vagy főzeléknek készítjük, de jól ilik a lazachoz is

Akár 60 centiméteres magasságúra is megnőhet, elsősorban vastag, nyíl alakú leveleit fogyasztjuk, de gyökérzetét is használjuk gyógyászati célra. Érdekes, sokak szerint kivire vagy vadeperre emlékeztető savanykás ízét az oxálsavnak köszönheti.
Egyes helyeken kizárólag fűszerezésre használják.

Sóska a kertben

Általában az első levelek a legzamatosabbak. Meglehetősen igénytelen növényről van szó, kevés kártevője ismert. Saláta és paraj mellé szokták vetni. Tavasztól őszig terem, sőt egyes fajtái még a hó alól is kibújnak. Magról is vetik, de ha biztosak akarunk lenni a sikerben, inkább palántáról ültessük. A friss leveleket folyamatosan lehet szedni.

Sóska, a rebarbara rokona Sóska, a rebarbara rokona

Sóska, a gyógynövény

Immunerősítő. Vizelethajtó, nyálkaoldó, vértisztító. Régen skorbut és láz ellen is használták.

Sóska a konyhában

A sóskaleveleket vízben főzzük vagy olajon/vajon pároljuk. Saláta, leves, főzelék is készülhet belőle. Illik a burgonyához, a lencséhez, de omlettbe is tehetjük. Halak töltelékeként is előfordul. Sokan szeretik spenóttal keverve. Jól le lehet fagyasztani.

A megmosott sóskalevél összetépkedve, friss tejföllel vagy kefírrel tálalva igazi csemege lehet grillételek mellé is.

A friss leveleket 1-2 napig papírzacskóban tárolhatjuk a hűtőben. A zsenge levelek a legízletesebbek, ezeket elég csak alaposan megmosni. A nagyobb leveleket nehezebb tisztítani, ezeknél egyesével kell eltávolítani a szárat. Mivel a melegítés hatására tömegének felét elveszíti, fejenként 20 dkg-ot érdemes vásárolni.

Tejfölös sóskaleves Tejfölös sóskaleves

Oxálsav és káliumbioxalát tartalma miatt nagy mennyiségű fogyasztása mérgezési tüneteket okozhat.

Energiatartalma 22 kcal, 92 kJ/100 gramm. Jelentős C-vitamin tartalom jellemzi, de sok benne az ásványi só, a mész, az oxálsav, a foszfor, a vas is.


Sóskás receptek a Mindmegettén >>>

SB

Hozzászólás a cikkhez

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni!

Belépés



Hozzászólások

Összes hozzászólás: 4 db
  • 2012. május 13. 10:51
    Nekem is a konyhakert része imádom:)
  • 2010. április 25. 20:53
    Ma szedtem a tiszaparti töltésen vagy 5 kilót.Megpucoltuk,olajon megfonnyasztottuk ,és adagonként leraktuk a mélyhűtőbe.Az egész család imádja.
  • 2010. március 31. 11:21
    Fiammal együtt imádjuk a sóskát, bármikor jöhet!
  • 2010. február 11. 08:07
    nagyon finom
Hasznos csomag