Elkészítés: A piskótához 3 egész tojást felütök egy magasabb falu tálban, hozzáadok egy csipetnyi sót és borsot, majd a gépi habverő legmagasabb fokozatán szinte fehéredésig felverem, majd apránként hozzákeverem a lisztet úgy, hogy ne csomósodjon össze. A masszát sütőpapírral bélelt 20×30 cm-es tepsibe öntöm, és előmelegített sütőben 200 fokon 10-12 perc alatt készre sütöm.
Miután megsült, még melegen a sütőpapír segítségével feltekerem, a keskenyebbik felénél fogva. Így hagyom kihűlni.
A házi majonézhez 1 tojássárgájához először hozzáadok 1 teáskanál mustárt, sót, borsot és a porcukrot. Az egészet jól elkeverem, majd folyamatos keverés mellett, először nagyon lassan, kis mennyiségben elkezdem folyatni hozzá az olajat, mikor látom, hogy krémesedik, akkor bátrabban adagolom, míg az egészet fel nem veszi. A végén hozzákeverem a citromlevet. Természetesen a fűszerezést enyénileg lehet változtatni ízlés szerint. Ha friss, aprított zöldfűszereket keverünk hozzá, még ízletesebbé tehetjük.
A töltelékhez 3 főtt tojást nagy lyukú reszelőn egy tálba reszelek, hozzáadom a csíkokra vágott sonkát és a vékonyra vágott újhagymát, 1 paprikát és a sajt egyharmadát lereszelve. Egy másik tálban, lehet abban is, amiben a majonézt készítettük, összekeverem a vaj háromnegyedét, a majonézt, a tejfölt, 1 evőkanál mustárt, sót és borsot, majd ezt a keveréket ráöntöm az aprított hozzávalókra, és jól elkeverem.
Az így elkészített salátával megtöltöm a kihűlt piskótát. A maradék vajjal megkenem a tetejét és az oldalát, és erre rászórom a maradék sajtot lereszelve, majd a tetejére aprított metélőhagymát hintek.
Tálaláskor egy tálra teszem a megmosott, leszárított salátaleveleket, középre egyenletesen elosztom a kimaradt tölteléket, és erre ráhelyezem a töltött piskótatekercset. A két oldalát vékonyra vágott piros húsú paprikával díszítem. Tálalás előtt hűtőbe teszem, és 1-2 órát hagyom összeérni az ízeket.