Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Sós piskótarolád majonézes salátával töltve

45 perc
mester
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • A piskótatekercshez:
  • 3 db kisebb tojás
  • 1 púpozott evőkanál liszt
  • frissen őrölt feketebors
  • A házi majonézhez:
  • 1 db friss tojássárgája
  • 1 dl napraforgóolaj
  • 1 teáskanál friss citromlé
  • 1 teáskanál mustár
  • 1 csipet só
  • 1 mokkáskanál porcukor
  • kevés frissen őrölt bors
  • A töltelékhez:
  • 3 db főtt tojás
  • 10 dkg sonka
  • 10 dkg sajt
  • 2 db kápia paprika
  • 1 szál újhagyma
  • 10 dkg vaj
  • 2 evőkanál tejföl
  • 3 evőkanál házi majonéz
  • 1 csokor friss metélőhagyma
  • frissen örölt feketebors
  • 4 nagyobb salátalevél

Elkészítés

Elkészítés: A piskótához 3 egész tojást felütök egy magasabb falu tálban, hozzáadok egy csipetnyi sót és borsot, majd a gépi habverő legmagasabb fokozatán szinte fehéredésig felverem, majd apránként hozzákeverem a lisztet úgy, hogy ne csomósodjon össze. A masszát sütőpapírral bélelt 20×30 cm-es tepsibe öntöm, és előmelegített sütőben 200 fokon 10-12 perc alatt készre sütöm.

Miután megsült, még melegen a sütőpapír segítségével feltekerem, a keskenyebbik felénél fogva. Így hagyom kihűlni.

A házi majonézhez 1 tojássárgájához először hozzáadok 1 teáskanál mustárt, sót, borsot és a porcukrot. Az egészet jól elkeverem, majd folyamatos keverés mellett, először nagyon lassan, kis mennyiségben elkezdem folyatni hozzá az olajat, mikor látom, hogy krémesedik, akkor bátrabban adagolom, míg az egészet fel nem veszi. A végén hozzákeverem a citromlevet. Természetesen a fűszerezést enyénileg lehet változtatni ízlés szerint. Ha friss, aprított zöldfűszereket keverünk hozzá, még ízletesebbé tehetjük.

A töltelékhez 3 főtt tojást nagy lyukú reszelőn egy tálba reszelek, hozzáadom a csíkokra vágott sonkát és a vékonyra vágott újhagymát, 1 paprikát és a sajt egyharmadát lereszelve. Egy másik tálban, lehet abban is, amiben a majonézt készítettük, összekeverem a vaj háromnegyedét, a majonézt, a tejfölt, 1 evőkanál mustárt, sót és borsot, majd ezt a keveréket ráöntöm az aprított hozzávalókra, és jól elkeverem.

Az így elkészített salátával megtöltöm a kihűlt piskótát. A maradék vajjal megkenem a tetejét és az oldalát, és erre rászórom a maradék sajtot lereszelve, majd a tetejére aprított metélőhagymát hintek.

Tálaláskor egy tálra teszem a megmosott, leszárított salátaleveleket, középre egyenletesen elosztom a kimaradt tölteléket, és erre ráhelyezem a töltött piskótatekercset. A két oldalát vékonyra vágott piros húsú paprikával díszítem. Tálalás előtt hűtőbe teszem, és 1-2 órát hagyom összeérni az ízeket.

Megjegyzés

Egyszerűen elkészíthető, nagyon mutatós vendégváró fogás, de fogyaszthatjuk sültek köreteként is, vagy akár reggelire, uzsonnára. Úgy az igazi, ha a majonézt mi magunk készítjük, ami nem tart tovább 5 percnél. - veruss74

Ezek is érdekelhetnek

Friss