Keress receptre vagy hozzávalóra

Sós karamellás csokitorta

Hozzávalók

  • 16 dkg liszt (BL-51)
  • 21 dkg cukor
  • 2 dkg hántolt őrölt mandula
  • 15 dkg hideg vaj + 7,5 dkg puha sózott vaj + a formához
  • 1 db tojássárgája
  • 3 dl tejszín
  • 25 dkg étcsokoládé (min. 70% kakaótartalmú)
  • 1 ek kakaópor

Elkészítés

    1. A tésztához a lisztet tálba szórjuk, majd ujjaink között összemorzsoljuk 6 dkg cukorral, a mandulával, 10 dkg ráforgácsolt hideg vajjal, 1 nagy csipet sóval és 1 ek hideg vízzel. Hozzáadjuk a tojássárgáját, és gyorsan simára gyúrjuk. Cipóvá vagy téglává formázva folpakba csomagoljuk, és a hűtőben pihentetjük kb. 1 óra hosszat.

    2. A sütőt előmelegítjük 200 fokra. Egy vajjal kikent 26 cm-es piteformát kibélelünk a lisztezett felületen valamivel nagyobb kerek lappá nyújtott tésztával. Az alján villával megszurkáljuk, majd sütőpapírral leterítjük, szárazborsó- vagy babot szórunk rá nehezéknek, és az előmelegített sütő középső részében elősütjük 15 perc alatt. A nehezéket a sütőpapírral együtt eltávolítjuk, és a tésztát készre sütjük további kb. 10 perc alatt. A sütőből kivéve hűlni hagyjuk.

    3. A töltelékhez a maradék 15 dkg cukrot serpenyőben vagy lábosban karamellizáljuk, és egyidejűleg felforrósítunk 1,5 dl tejszínt. A karamellt állandó keverés közben felöntjük a forró tejszínnel, majd 2-3 percig forraljuk, amíg az esetleges csomók eltűnnek. Az apránként hozzáadott sózott vajjal krémesre keverjük, és átöltjük egy tálba.

    4. Az omlós tésztát óvatosan kiszedjük a formából. Ráöntjük a kihűlt karamellkrémet, és a hűtőben hagyjuk kissé megszilárdulni 1-2 óra alatt.

    5. A csokikrémhez a durvára darabolt étcsokoládét vízfürdőben vagy gőz felett megolvasztjuk. Láboskában felforrósítjuk a maradék 1,5 dl tejszínt, és az olvasztott csokoládéval, valamint a felkockázott maradék 5 dkg vajjal krémesre keverjük. A krémet a karamellrétegre simítjuk, majd a tortát visszatesszük a hűtőbe további kb. 2 órára. Végül megszórjuk a kakaóporral.

    BANÁNOS SAJTTORTA SÓS KARAMELLEL >>> 

A cukrot erős tűzön kezdd el karamellizálni. Ekkor még ne keverd, csak rázogasd meg az edényt. Miután a cukor elkezd olvadni, mérsékeld a hőfokot közepesre. A hűtőből kivett tortát könnyebben lehet szeletelni, ha előzőleg szobahőmérsékleten pihenteted néhány percig.
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Hozzászólások

Hasonló Receptek