Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Sós karamellás csokitorta

default user icon
MME
45 perc
bonyolult
költséges
16 adag
Hozzávalók

Elkészítés

  1. A tésztához a lisztet tálba szórjuk, majd ujjaink között összemorzsoljuk 6 dkg cukorral, a mandulával, 10 dkg ráforgácsolt hideg vajjal, 1 nagy csipet sóval és 1 ek hideg vízzel. Hozzáadjuk a tojássárgáját, és gyorsan simára gyúrjuk. Cipóvá vagy téglává formázva folpakba csomagoljuk, és a hűtőben pihentetjük kb. 1 óra hosszat.
  2. A sütőt előmelegítjük 200 fokra. Egy vajjal kikent 26 cm-es piteformát kibélelünk a lisztezett felületen valamivel nagyobb kerek lappá nyújtott tésztával. Az alján villával megszurkáljuk, majd sütőpapírral leterítjük, szárazborsó- vagy babot szórunk rá nehezéknek, és az előmelegített sütő középső részében elősütjük 15 perc alatt. A nehezéket a sütőpapírral együtt eltávolítjuk, és a tésztát készre sütjük további kb. 10 perc alatt. A sütőből kivéve hűlni hagyjuk.
  3. A töltelékhez a maradék 15 dkg cukrot serpenyőben vagy lábosban karamellizáljuk, és egyidejűleg felforrósítunk 1,5 dl tejszínt. A karamellt állandó keverés közben felöntjük a forró tejszínnel, majd 2-3 percig forraljuk, amíg az esetleges csomók eltűnnek. Az apránként hozzáadott sózott vajjal krémesre keverjük, és átöltjük egy tálba.
  4. Az omlós tésztát óvatosan kiszedjük a formából. Ráöntjük a kihűlt karamellkrémet, és a hűtőben hagyjuk kissé megszilárdulni 1-2 óra alatt.
  5. A csokikrémhez a durvára darabolt étcsokoládét vízfürdőben vagy gőz felett megolvasztjuk. Láboskában felforrósítjuk a maradék 1,5 dl tejszínt, és az olvasztott csokoládéval, valamint a felkockázott maradék 5 dkg vajjal krémesre keverjük. A krémet a karamellrétegre simítjuk, majd a tortát visszatesszük a hűtőbe további kb. 2 órára. Végül megszórjuk a kakaóporral.

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss