Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Sós kapros-túrós pite

90 perc
mester
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • A tésztához:
  • 40 dkg liszt (lehet 30 tönkölyliszt + 10 kukoricaliszt)
  • 20 dkg margarin
  • 1 egész tojás
  • 1 kávéskanál sütőpor
  • 2-3 evőkanál tejföl
  • A töltelékhez:
  • 50 dkg túró
  • 4 evőkanál búzadara
  • 2 tojás
  • 1 nagy csokor kapor vagy szárított kapor (ízlés szerinti mennyiség)
  • kevés zsemlemorzsa
  • Az öntethez:
  • tejfö
  • kapor
  • kis só

Elkészítés

Elkészítés: A tésztához a lisztet átszitáljuk. A liszthez hozzákeverjük a sütőport és a sót. A margarint és a lisztet kézzel elmorzsoljuk, majd az egész tojással és a tejföllel jól gyúrható tésztát készítünk. Egy nagyobb és egy kisebb darabba szedjük szét. Hűtőszekrénybe tesszük.

Elkészítjük a tölteléket. A túrót megsózzuk, belekeverjük a 2 tojást, a 4 púpos evőkanál búzadarát és a kaprot.

Kb. fél óra múlva, a nagyobb tésztából kerek formát nyújtunk, és egy 26 cm-es tortaformába tesszük úgy, hogy a szélei az oldalán is túlérjenek. Forró sütőben kb. 8-10 percig elősütjük. Amikor kivesszük, visszaigazítjuk az oldalát, mert lehet, hogy lekonyult. Megszórjuk zsemlemorzsával az alját, és beleöntjük a tölteléket. A kisebb darab tésztából is kerek lapot nyújtunk. Akkorára vágjuk, ami befedi a tölteléket. A maradék tésztából formákat vágunk ki, és a tészta tetejét díszítjük.

Tojással megkenjük a tetejét, de jó hozzá a tejföl is. Megszurkáljuk pár helyen, hogy a gőz kijöhessen, és kb. 30 perc alatt szép pirosra sütjük. Melegen és hidegen is tálalható a sóval és kaporral kikevert tejföllel.

Ezek is érdekelhetnek

Friss