Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

"Rendesen robban némelyik szem a fogak között" - sós mogyorókat teszteltünk!

Sokak szerint a földimogyorók között nincsen különbség, lehetetlen őket érdemben megkülönböztetni. Ezen az elméleten felcukkolva magunkat szereztünk be ö különböző sós mogyorót, hogy kiderítsük igaz-e ez az elmélet.

Maga a növény sok más érdekeséggel együtt Dél-Amerikából származik, de azóta annyira elterjedt, hogy kis hazánk területén is találunk földimogyorós ültetvényeket. A világ termelésének feléből mogyoróvaj készül, ami itthon csak szépen csendben kezd feltűnni, de máshol például olyan lételem a lakosság számára majdnem, mint a víz vagy a levegő.

A tesztet egy tucat önkéntessel végeztük el, akik vakon kóstoltak, nem tudták, hogy melyik pohárba milyen került. A zacskót annyira ráztuk fel kiöntés előtt, mint amennyire a boltból egy átlagos ember hazaérve összerázza.

ÉTTEREMBE MENNÉL? KAJÁT RENDELNÉL? ELŐBB OLVASD EL A HELYRŐL A MIT ETTEM MA KRITIKÁJÁT >>> 
Snack Fun

Tökéletes egyensúlyban jellemezte a tesztelők fele sótlannak, míg a másik fele pedig túl sósnak. Abban viszont remek egyetértés született miszerint állagra kifejezetten kemény, rendesen robban némelyik szem a fogak között. Van egy gyenge égett utóíze, ami talán a túlzott pörkölésre vezethető vissza.

Adatok: 200 gramm, 239 Ft

Auchan

Pompázatos fehér-kék színeket kapott a csomagolás, ami kicsit a 2000-es évekre nyúlt vissza, amikor a dizájnt választották. Igazi példaként szolgált a „látszat csal” elméletre, mert a szemeken mintha vastagon állna a só, ami azt eredményezné, hogy brutál sós lesz, de nem. Egészen sótlan élményt nyújt, viszont emiatt a pörkölés ízét sokkal jobban kiérezni benne. Állagra közepesen kemény, ez nem olyan durva, mint az előbbi alany.

Adatok: 170 gramm, 289 Ft

Party Snack

Nem tudjuk miért, de a Tesconál csak saját márkanévvel sótlan mogyorókat találtunk, a sós verziók rendre a Party Snack álnevet kapták. Közepes sóssággal zárt a tesztet, de ami érdekesebb benne, hogy állagra mindenki szinte puhának nevezte. Lehet kicsit többet kapott a párás levegőből az út során, de lehet, hogy ezt ilyen fajta mogyoróból szedték.

Adatok: 100 gramm, 159 Ft

Mogyi

Beszédes márkanév és egyben idehaza talán a legismertebb földimogyorókat terjesztő cég. Döntő többségében megkapta, hogy ez bizony avas és nem tűnik túl friss mogyorónak. Sósságát is sokan firtatták, szóval elmondható róla, hogy nem túl intenzív ezen tulajdonsága sem. Állagra ezt is a kemények közé kell sorolni, mert bizony szinte hangrobbanásként hat agyunkra, amikor egyet elroppantunk.

Adatok: 320 gramm, 569 Ft

Chio

Olybá tűnik, hogy a Chio a hagyományos mogyorók helyett inkább a tésztabundás mogyorókra esküdne, mert ezt a klasszikus, sós példányt körülbelül a 10. bolt egyik lenti polcáról sikerült elcsenni, mint utolsó darab. Kifejezetten sótlan szerencsétlen, pedig többször megnéztük a csomagolást, hogy tuti jót vettünk-e. Állagára nincs panasz, mert kellemesen ropog, de nem kellemetlenül kemény szerencsére. Egy jó adag sóval utólag tuningolhatjuk, de van ennél jobb.

Adatok: 80 gramm, 179 Ft

Spar

Szép méretes teremtmény a fél kilós rettenet zöld csomagolásával, ami ha fejen találna véletlen, tuti nem lennénk boldogok. Pár visszakóstolás után bátran ki merjük jelenteni, hogy picit olajosabb hatása van, ha megérintjük, mint az eddigieknek. Ízében tiszta és kellemes mogyoróíz van, ami mellett sót alig érzünk sajnos. Mellékíze egy csöpp van, ami az égett ízek eszenciáját hozza, sok volt neki a pörkölés valószínű.

Adatok: 500 gramm, 499 Ft

Coop

Igen, sokan meglepődve tapasztalták, hogy ilyen boltlánc még létezik és még saját mogyorójuk is van. Annyira saját mondjuk, hogy a Mogyi gyártja nekik és minden adatában egyezik azzal, de más a csomagolás. Kellemes, harmonikus példány, ami közepesen sós, lágyan pörkölt és jól ropog. Döbbenve figyeltük, hogy miért ennyire más, mint a Mogyi, de talán pont ezen látszik, hogy egy jobb merítés „szüret” alatt mennyi mindent befolyásolhat.

Adatok: 250 gramm, 259 Ft

Salty

Frappáns márkanév egy mogyoró esetében, így lehet, hogy duplán sós lesz - mellesleg ez a Penny sajátjaként fut. Ismét egy olyan versenyző, ahol vissza-visszapillantottunk a csomagolásra, hogy valóban sós felirat szerepel-e rajta, mert egyik tesztalany se jellemezte máshogy, mint sótlan. Íze kellemes mogyorós, de ha nincs a só, ami elmarja az ízeket, akkor ez nem nagy meglepetés.

Adatok: 500 gramm, 499 Ft

Alesto

Matt csomagolása egy szolid eleganciát kölcsönöz a mogyorónak. Kóstolva sokan egy szolid sósságot éreztek, ami mögött egy karakteres pörkölt ízt véltek felfedezni. Egyetlen alany kicsit keserűnek érezte, ami akár lehet hibahatáron is belül. Összességben nem rossz, picivel több sóval talán karakteresebb lenne, de így is rendben van kellően.

Adatok: 250 gramm, 299 Ft

Ítélet

Mondhatni, igazi meglepetés-hegyeket hozott a heti teszt. Először, hogy a Coop is jelen van még a piacon. A másik, hogy a mogyorójuk ősanyját a Mogyit leigázták minőségre, holott ugyanaz a gyártó. A legnagyobb pedig, hogy a Mogyi, mint rágcsa-őselem a piacon, rendesen leszerepelt avas és kellemetlenül kemény mogyorójával.

A középmezőny szinte ugyanúgy szerepelt, alig találni néha valóban köztük számottevő különbséget. Mindegyikre szinte ráférne egy dupla sózás, mert sokszor nagyon gyéren muzsikáltak ilyen szempontból.

1. Coop
2. Alesto
3. Party Snack
4. Snack Fun
5. Auchan
6. Chio
7. Salty
8. Mogyi
9. Salty

TESZTELTÜK A TÉSZTABUNDÁS MOGYORÓKAT! TALÁLTUNK BIZARRUL PUHÁT ÉS EXTRA ROPOGÓSAT IS >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss