Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Sörös borjúragu cheddar sajtos gombóccal

5 5/5
120 perc
mester
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • A raguhoz:
  • 1 kg borjúlapocka
  • 2-3 evőkanál liszt
  • 2 dl olívaolaj
  • 2 db közepes lilahagyma
  • 3 db zellerszár
  • 3 db kisebb sárgarépa
  • 50 dkg apróbb szemű csiperkegomba
  • 2 szál póréhagyma
  • 2 doboz pilseni típusú világos sör
  • bors
  • pirospaprika
  • A gombócokhoz:
  • 25 dkg liszt
  • 10 dkg érett cheddar sajt, lereszelve
  • 1-2 teáskanál sütőpor
  • 10 dkg vaj
  • 1 tojás
  • 1 csokor petrezselyem, apróra vágva
  • mustár

Elkészítés

Elkészítés: A borjúhúst kockára vágjuk, a sóval, borssal összekevert lisztben átforgatjuk, egy serpenyőben kevés hevített olajon alaposan átpirítjuk. A megsült húsokat egy öntöttvas lábasba szedjük (nem kell feltétlenül öntöttvasnak lennie, de lényeges, hogy le tudjuk fedni és be lehessen tenni a sütőbe).

A lilahagymákat felkarikázzuk, a zellerszárakat, a sárgarépákat és a póréhagymát vastagabbra felkarikázzuk, a gombát tisztítjuk, félbevágjuk.

A serpenyőben maradt olajhoz öntünk még 2-3 evőkanálnyit, majd rádobjuk az összes zöldséget és a pirospaprikát. Alaposan összekeverjük, 15-20 percig inkább sütjük, mint pároljuk. Sózzuk, borsozzuk, zsírjára sütjük, ha kész, mehet is a húshoz. Felöntjük a sörrel és még annyi vízzel, hogy épp ellepje a zöldséges húskeveréket. Fedővel letakarva mehet a 180 fokra előmelegített sütőbe, olyan 1,5 óra kell, hogy a hús megpuhuljon.

A gombóchoz összekeverjük a villával kicsit felvert tojást a többi alapanyaggal és annyi vízzel, hogy ne túl lágy, még formázható tésztát kapjunk. Vizes kézzel közepes gombócokat formázunk, és egymástól illő távolságban a már puha húsos ragura pakoljuk. Fedő alatt még 15 percet pároljuk, majd fedő nélkül még olyan 10 percet, de vigyázzunk, nehogy kiszáradjon.

Azon melegében tálaljuk, aki kívánja, meglocsolhatja a tetejét kevés tejföllel.

Megjegyzés

Természetesen marhahúsból is elkészíthető, a főzési ideje annak azonban hosszabb, ha a húst előző este bepácoljuk, a készítési idő lerövidül.

És, hogy Dzsafi barátunk is kedvelje a receptet, a hozzávalókhoz számoljunk hozzá még 1-2 doboznyi sört, hogy a szakács torka se maradjon szárazon. :-))) Jó étvágyat, Nord. - Nordkapp

Ezek is érdekelhetnek