Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

A 7 legjobb hely, ahol nyakig merülhetsz a sörbe!

A habzó ital készítésének titkát és egészségre gyakorolt jótékony hatását, bőr- és hajszépítő tulajdonságát már az ókori Egyiptomban is ismerték. Európában a középkorig nyúlnak vissza a sörfőzés hagyományai - és a napjainkban újra nagy népszerűségnek örvendő sörfürdő sem mai találmány. Bemutatjuk a 7 legnépszerűbb helyet, ahol nyakig merülhetünk a sörös élvezetekben - szó szerint is!

A turisztikai programként is kínált sörkúrákon előzetes bejelentkezés után lehet részt venni. A mintegy félórás fürdőzést általában 20 perces masszázs előzi meg, majd félórás pihenés követi, lehetőleg széna- vagy szalmaágyon. Miközben a meleg fürdősörbe merülve táplálod a bőrödet, frissen csapolt seritallal gondoskodhatsz a belsőleges hidratálásról. A hajadat is érdemes alávetni a kúrának, hogy szépen csillogjon. A fürdés után várj a zuhanyozással 12 órát, hogy a tápanyagok minél inkább kifejthessék a hatásukat. Ne aggódj, nem fogsz kocsmaszagot árasztani!

A sörükről méltán híres nemzetek működtetik a legtöbb sörfürdőt, de más országokban is áztathatod magadat fürdősörben.

1. Csehország

A nyugat-csehországi Chodová Planában egy egész komplexumot üzemeltet a családi Chodovar Sörfőzde. A 2-3 személyes kádakba engedett 34 fokos, élesztőkultúrával és szárított, morzsolt gyógyfűkeverékkel gazdagított ásványvizes fürdősör felszínét karamellszínű hab borítja, és a levegőt betölti az egyidejű ivókúrához ajánlott, frissen főzött barna sör illata. A test és a lélek felüdülését a modern Hotel u Sládka szolgálja, az egykor árpa és komló tárolására szolgáló épületből kialakított étteremben pedig történelmi receptek alapján készített ócseh ételkülönlegességeket, valamint chodovari sört kínálnak a vendégeknek – egyenesen az ászokpincéből.

Az évszászados sörfőzési hagyományokkal büszkélkedő Prágában barna Krušovice sör csordogál a Spa Beer Land kádjaiba és komlóval turbózzák a szaunát, a Bernard Beer Spában viszont a pasztőrözetlen sörre esküsznek.

Népszerű sörfürdőket találhatsz még többek között Harrachovban, Olomoucban, Karlovy Varyban, Bahenecben, Táborban és Štramberkben  is.

2. Németország

A Brandenburg és a lengyel határ között fekvő Neuzell városkában egy titkos összetevőt is használnak a sörfürdőhöz. Bár a Kummerower Hof  wellnesshotelban a kádaktól csak karnyújtásnyira van a korlátozás nélkül működtethető sörcsap, a vendégek többnyire beérik egyetlen pohár habzó itallal, úgy ellustulnak a komlóillatot árasztó, buborékos bőrszépítő-relaxáló fürdőben.

A Brandenburg tartomány termálvizes gyógyhelyén kipróbálhatod, hogyan fürödtek sörben a középkori szerzetesek. Az egyszemélyes Bad Saarow-i sörfürdőt követően egy kolostori menü elfogyasztásával teheted teljessé az élményt.

3. Ausztria

A Salzburg melletti Franking településen található Hotel Moorhof  wellnessrészlegén fadézsába töltik a bőrszépítő fürdősört, amely állítólag sikerrel kúrál mindenféle ízületi betegséget és többek között a köszvényes panaszokat is enyhíti. A kúra közben csapolt és/vagy palackos sört kortyolhatsz. Utána kötelező a pihenés az illatos gyógyfüveket tartalmazó szénaágyon!

Ausztriában már csak a tiroli Starkenberg-kastélyhoz tartozó 200 éves sörfőzdében készül kizárólag természetes alapanyagokból, tradicionális eljárással a folyékony kenyér, a „söruszoda” pedig világviszonylatban is egyedülálló. A 4 x 4 méteres régi erjesztőkádakat alkalmanként 12 000 liter vízzel és 300 liter adalékkal töltik fel, és bár tempózni nem lehet ezekben a medencékben, 4 fős társaságok kényelmesen dagonyázhatnak bennük egy órát. 

4. Szlovákia

A Pozsony történelmi központjában nyílt első szlovák sörfürdőben (Beer Spa BBB Prešpork ) egyidejűleg élvezheted a sör és a wellness jótékony hatásait. Szépülés és relaxálás közben sört csapolhatsz magadnak, a testedet-lelkedet egyensúlyba hozó 20 perces fürdőzés után pedig elnyújtózhatsz egy szalmaágyon.

5. Lengyelország

Piotrków Trybunalski régi sörgyárának pincéjében kínál speciális kényeztető kezelést a Hotel Vestil . A gyógyterápia a kanadai vörös cédrusból készült finn szaunában kezdődik, komlós-malátás-élesztős sörfürdővel folytatódik, és halk zene mellett, a fa pihenőágyakkal berendezett relaxációs szobában fejeződik be. A 25 perces fürdő ideje alatt a közeli Cornelius Sörgyár pasztörizálatlan sörével olthatod a szomjadat.

6. Svájc

Bern kantonban, az innertkircheni Hotel Hof + Postban is hódolhatsz az árpalével való toroköblögetéssel egybekötött fürdőzés örömeinek. A 20 perces sörben ázás után vászonlepedőbe tekerve szalmaágyon piheghetsz egy félórácskát, aztán irány az étterem. Az itt felszolgált sörös menü zárófogása stílusosan egy Bieramisu - máshol aligha kóstolhatsz sörrel készített tiramisut.

7. Magyarország

A budapesti Széchenyi Gyógyfürdőben 6 darab 2 személyes, ezerliteres dézsa áll a BeerSpa  vendégeinek rendelkezésére. A 36 fokos, ásványi anyagokban gazdag vízbe kádanként egy kancsónyi komlót, finomra darált malátát, élesztőt és fürdősót kevernek. (A kádakat minden alkalommal újratöltik.) Miközben a gyógynövényillatú fürdőben áztatod magad, annyi cseh világos sört csapolhatsz magadnak, amennyi jólesik. A teljes relaxációs program 45 percet vesz igénybe.

Ezek is érdekelhetnek

Friss