Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Óvatos Duhaj, Démon vagy Pale Ale: extra söröket teszteltünk!

A múlt héten teszteltük a világos söröket, most az extrák felé fordultunk, hogy kipróbáljuk, ad-e valami pluszt az Óvatos Duhaj, a Pale Ale, a Frissenszűrt vagy a Démon.

Számtalan kézműves sör van a magyar piacon. Ezek nagyon menők, egyediek és merőben eltérnek a „tömeggyártott, bolti” söröktől. Ezek többnyire finomak, de persze van olyan is, amitől azért könyörgünk másnap, hogy Bruce Willis rohadtul ne mentse meg a Földet az armageddontól.

A bolti és a kézműves sörök között nemrég felütötte a fejét egy köztes mezőny, ahol a „bolti” sörgyártók próbálkoznak egyedi, modernebb ízvilágot képviselő italokkal előrukkolni. Több márka is ráugrott a lehetőségre, így fogtuk magunkat, és felkutattuk ezeket, hogy megtudjuk, melyik javallott emberi fogyasztásra.

ÉTTEREMBE MENNÉL? KAJÁT RENDELNÉL? ELŐBB OLVASD EL A HELYRŐL A MIT ETTEM MA KRITIKÁJÁT >>> 
Arany Ászok – Frissenszűrt

Világos, pasztőrözetlen sört jelent az elnevezés. Különösebben extra illata nincsen, de a színe tökéletes aranybarna. Kóstolás során az elején hirtelen találunk egy kesernyés pillanatot, ami aztán rekord gyorsasággal szűnik meg a szánkban. Átlagos szénsavasság társul hozzá, amivel ki is merül az említésre méltó és értékelhető tételek sora.

Adatok: 0,5 liter, alkohol 4,3%, 229 Ft

Dreher - Pale Ale

Illatában egy egészen érdekes komlós huzatot érzünk, amitől azonnal megjön az ember kedve a kóstoláshoz. Bárcsak ne tenné ezt a szervezetünk, mert amikor megkóstoljuk, szépen pofára esünk, mert íze mondhatni semmi nincs. Teljesen meglepő, de szinte egyetlen pillanatnyi értékelhető ízélményt sem lehet benne felfedezni. Bárcsak olyan lenne, mint az illata, mert az bizony továbbra is meglepően király.

Adatok: 0,5 liter, alkohol 4,8%, 279 Ft

SÖRTESZT: A SOPRONI, A BORSODI VAGY AZ ARANY ÁSZOK A LEGJOBB? >>> 
Borsodi - Jeges

A Borsodi Jeges speciális képessége, hogy jéghidegen szűrték. Az alacsony hőmérséklet elvihette az aromákat, mert illata nincs. Kóstolva különösebben kesernyésnek nem nevezhető, egészen könnyed sör, amit nyáron egy meccsen bárki elkortyolgathat.

Adatok: 0,5 liter, alkohol 4,5%, 219 Ft

Soproni - IPA (Óvatos duhaj)

Szisszentés után a fél kerületet bejárja az intenzív komlóaroma. Erőteljes, ez nem vitás, ami tényleg elbűvöli áldozatát. A leírás alapján 8-11 fokos hőmérsékleten érdemes fogyasztani. Kitöltve látjuk, hogy kicsit „zavaros”, közel nem olyan víztiszta, mint a legtöbb versenyző a heti mezőnyben. Ennek oka, hogy szüretlen sörről van szó. Könnyed, enyhén keserű sörnek számít az íze alapján, ami a nyári, gatyarohasztó melegben jó társ lehet. Talán lehetne egy picit szénsavasabb.

Adatok: 0,5 liter, alkohol 4,8%, 269 Ft

FELESTESZT: VÉGIGKÓSTOLTUK A TÜSKÉKET A CHERRYTŐL A KEVERTIG >>> 
Dreher - Hideg komlós

A leírásából kideült, hogy extra komlóval küldik meg a gyártósorok és tartályok között a Hideg komlós néven futó Dreher sört. Illatozva nagy komlóaroma-rengeteget nem tapasztalunk, sőt inkább csak nagyon félve merjük kijelenteni, hogy érezzük a komlót. Kóstolva viszont valóban komlós és kicsit testesebb is, az íze pedig meglepően lassan cseng le aszánkban. Zöldebb ízeket érzünk kóstolása közben, ami viszont üdítően hat aszervezetünkre és talán az elménkre is.

Adatok: 0,5 liter, alkohol 4,5%, 259 Ft

Borsodi - Tüzes

A Jeges ellentéte vélhetően a Tüzes, ami lassú tűzön főzött vörös sör, ha jól beszél a doboz oldalán található leírás. Laikusként az ember azt várná, hogy ezután, ha kitölti a nedűt, akkor vörös lesz, de nagyon nem. Továbbra is inkább barnás az árnyalata, de ezen most ne akadjunk fenn. Az illata sokat nem árul el róla, de sajnos az íze sem. Kóstolva enyhén keserű, majd egy kevéske megfoghatatlan komlóközeli ízt nyújt, de minden élmény hamar távozik.

Adatok: 0,5 liter, alkohol 4,5%, 219 Ft

MULTIVITAMINOKAT TESZTELTÜNK, SZERINTÜNK EZT ÉRDEMES MEGVENNI >>> 
Soproni - Démon

Az Óvatos Duhaj széria másik tagja a Démon. Kitöltve akár lehetne egy kóla is, mivel ez egy barna sör, de illatozva hamar felfedi kilétét. Enyhén édeskés illata mellett érzünk némi karamellt is, de a lényeg, hogy a kettő együtt egész kellemesen harmonizál. Kóstolva megtapasztaljuk, hogy nem éppen könnyed, kifejezetten testes és nehéz, így nem tuti, hogy ez lenne a hőségriadó legjobb ellenszere. Kóstolva annyi az eltérés, hogy a karamell hatványozottan érződik, ami sokáig kalandozik ízlelőbimbóink körül.

Adatok: 0,5 liter, alkohol 5,2%, 269 Ft

Csíki Sör - Mézes

A nagy országos sörmizéria egyik főszereplője a Csíki Sör volt nemrég, ami azóta is piacon maradt. Ünnepi sör felirattal is díszítik mézes sörüket, aminek magas alkoholtartalma és nem éppen filléres ára is figyelemreméltó. Illatában enyhe komló, erőteljesebb mézes illat található. Kóstolva győzedelmeskedik a méz, de ami érdekesebb, hogy a 9%-os szeretetet szinte alig érezzük. Íze közepes gyorsasággal illan el. Összességében igazi különlegesség, nem mindennapi ízélményt nyújt.

Adatok: 0,5 liter, alkohol 9%, 899 Ft

TESZTELTÜK A TÉSZTABUNDÁS MOGYORÓKAT! TALÁLTUNK BIZARRUL PUHÁT ÉS EXTRA ROPOGÓSAT IS >>> 
Ítélet

A sorrend ismét elmarad a héten, mert nagyon tág kategóriát sikerült boncolgatni. A tesztalanyok a Soproni IPA és a Dreher Hideg Komlós sörét fogyasztották a legszívesebben. Ezen termékek esetében érezhető és kitartó ízekkel találkozhatunk. A Csíki Sör ünnepi példánya extra különleges, de a legtöbb alanynak az édeskés íze bezavart. A Démon egy extra karamelles és erőteljes nehéz sör, nyárra nem feltétlen a legfrankóbb választás.

A Borsodi sörei egészen harmatosan szerepeltek, alig nyújtottak bármit is, amire 5 perc múltán emlékeznénk. Ennél erőteljesebb példányokat is sikerült találnunk. A Dreher Pale Ale próbálkozása inkább felejthető, mint emlékezetes, mivel csak egy pillanatig garázdálkodik a szánkban, pedig az illata alapján többet várna tőle az ember. A Frissenszűrt könnyed, egyszerű, erőtlen, de egyszer kóstolható simán.

TESZT! MELYIK CSÍPŐS KETCHUPOT KERÜLJÜK EL MESSZIRŐL? >>> 
GUMICUKORTESZT: KEVÉSBÉ ISMERT GUMIMACI ALÁZZA A LEGNAGYOBB MÁRKÁT >>> 
MEGKÓSTOLTUK A LEGNÉPSZERŰBB CSOKIK SHAKE VÁLTOZATÁT, NÉMELYIKKEL BÜNTETNI LEHET >>> 

Ezek is érdekelhetnek