A csehek nemzeti italáról szólunk. A sörözés hozzá tartozik a jellegzetes kocsmák légköréhez, a baráti eszmecserék színhelyéhez. Először is vegyük számba a legfontosabb márkákat! A kedvelt cseh sörök közé tartozik a Pilsner Urquell (röviden pilzeni), a Budějovický Budvar (röviden Budvar), a Staropramen, a Velkopopovický Kozel (röviden Kozel), a Gambrinus, a Radegast, a Kruovice, a Bernard és még sorolhatnánk. Az országban sok kis önálló sörfőzdét is találunk, amelyhez saját söröző is tartozik – ilyen például az Eggenberg Český Krumlovban.
Gyárlátogatás
A helyben főzött Braník vagy Staropramen márkanév jegyzi minden negyedik Prágában megivott korsót, és ezzel az aránnyal még a Plzenben (németesen Pilsenben) főzött márkák is csak nehezen képesek konkurálni. A cseh márkák közül a Budvar után a legtöbbet a Staropramen szállít külföldre, termelésének mintegy egynegyedét. A sörgyárak mostanában ellenőrzésekkel és oklevelek odaítélésével igyekeznek fellépni a minőségromlás, a „sörkultúra hanyatlása” ellen. Ez jól is van így.
A nagyobb sörgyárak kóstolóval egybekötött gyárlátogatásokat szerveznek. Ha bármelyik csehországi sörgyárat (Plzen, České Budějovice, Kruovice, Velké Popovice stb.) felkeressük, a hely szelleme egészen biztosan megérint minket. A gyárak nyaranta sörünnepeket is rendeznek, amikor kóstolók, koncertek, műsorok és vetélkedők várják az érdeklődőket.
A vízbe fúlt ember
A sörkorcsolya elengedhetetlen kelléke a szakrális italozásnak: élvezni a komló ízét, s a gyönyör fokozásáért aprókat harapni a falatokból. Csehországban a sörözésnek nagy hagyománya van, így a mellé kínált étkeknek is, ide tartoznak például a speciális módon elkészített sajtok, heringszeletek barna kenyérrel.
Ismerkedjünk meg közelebbről a „vízbe fúlt emberrel”, a cseh kocsmák egyik kedvenc sörfalatjával! Utopenec – ez a felirat egyetlen magára adó vendéglátóhelyiség étlapjáról sem hiányozhat. A csapszéknél ötliteres befőttesüvegből veszik elő a csemegét, a boltokban a salátáspultnál árulják, otthon pedig a hűtőszekrényben őrzik. Nevét és ízét több mint kétszáz éve ismerik az országban. Íme a történet!
A Beroun folyó mellett, egy kis faluban élt egy amanek nevű molnár, aki kicsinyke vendéglőt is üzemeltetett. Akkoriban terjedt el a légmentesen záródó befőttesüvegekben való tartósítás módszere, s a vendéglős kitalálta az új sörkorcsolyát: a befőttesüvegbe krinolinokat, minden sorra egy adag karikára vágott hagymát tett, majd az egészet feltöltötte ecetes vízzel, és megérlelte. Az ízletes falatka ízlett a vendégeknek; amanek úr meggazdagodott. Ám a feltaláló tragikusan végezte: malomkereke javítása közben a vízbe zuhant, s megfulladt. A gasztronómiai találmányt, az ecetes-hagymás krinolint az ő emlékére kezdték el utopenecnek, azaz „vízbe fúlt embernek” nevezni.
Kutyaharapást szőrével vagy levessel
A kocovina, azaz a macskajaj nem a magyarok számára jól ismert, fejfájós gyötrelem: a cseh komlólé tisztasága garantálja, hogy ilyen kellemetlenségben csak ritkán lehet részünk, olyankor is elsősorban önnön hibánk (pl. a sör mellé rendelt rövidek) következményeként.
A másnaposság sokak szerint legjobb ellenszere egy kis üveg (0,33 l) Pilsner Urquell, de van úgy, hogy reggel inkább egy pohárka ásványvízzel öblítenénk le az előző napot. Ami igazán segít, az a česnečková, a fokhagymaleves. Ez az egyszerű gasztronómiai költemény a mi rántott levesünkhöz hasonlít.
R.E.