Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Melyik sörhöz milyen étel passzol?

Az elmúlt években egy minőségi fejlődés figyelhető meg a magyar sörpiacon, ezt előszeretettel sörforradalomként is emlegetjük. A forradalom mozgatórugói az egyre nagyobb számban megjelenő és egyre jobb söröket készítő hazai kis főzdék valamint a minőségi import sörök.

Amikor sör-étel párosításokról beszélünk, ezekről a valódi sörökről van szó, nem pedig az áruházak polcain tömegszámra megtalálható „se íze, se bűze” löttyökről. A valódi sör sokszínű, izgalmas, karakteres, és ha étel párosításról van szó, felveszi a versenyt a borokkal. Sőt, sok esetben könnyebb a dolgunk, ha sört kell választanunk egy adott ételhez. Nézzük, mit tud a sör:

Szénsav

 A sör szénsavas ital. Egy-egy korty sör a falatok közt semlegesíti a nyelvünkre tapadó zsíros vagy nehéz ízeket, így a következő falatot is úgy élvezhetjük, mintha az első volna. A szénsav az aromák felszabadulását is segíti a szájüregben.   

Maláta

A malátában hasonló ízeket találhatunk, mint a sült vagy grillezett húsokban és zöldségekben. Ennek az az oka, hogy ugyanazok a kémiai folyamatok zajlanak le a malátakészítés során is, mint a magas hőfokon történő sütésnél. Nevezetesen karamellizáció, és a barna kérget eredményező úgynevezett Maillard reakció.  A pörkölés mértékétől függően a sörben is megjelennek, a gabonás, diós, kekszes vagy pirítósra emlékeztető íz jegyek, vagy sötétebb sörök esetén a kávés és étcsokis karakterek. Ez a párhuzam remek kiindulási alap a sör és étel párosításnál.

Komló

A komló keserű íze segít kiegyensúlyozni a nehéz, zsíros ételeket. A különböző féle komlók citrusos, virágos aromái jól harmonizálnak a pikáns, csípős, citrusos fűszerekkel, így a komlóhangsúlyos sörök remekül illenek például az indiai, mexikói vagy a távol-keleti ételekhez.

Élesztő

Egyes élesztőtörzsek az erjedés során különböző észtereket és fenolokat termelnek amelyek valódi fűszerekre, gyümölcsökre hasonlítanak. A bajor búzasörben szegfűszeges, a világos belga sörök borsos míg a fajsúlyosabb apátsági sörök aszalt gyümölcsös ízeket találunk.

Forrás: The Craft of Stone Brewing co.

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss