Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

5 tipp, hogyan válassz sört egy ételhez

Mikor egy ételhez sört választunk, egy olyan összhatást keresünk, amely mindkettőt egy magasabb szintre emeli. Mindkettőnek jónak kell lennie önmagában is, de a lényeg, hogy együtt fogyasztva olyan ízeket hozzanak ki egymásból amit külön-külön fogyasztva nem kapnánk meg. Jöjjön néhány alapszabály.

Amikor egy ételhez sört párosítunk, akkor vagy a párhuzamokat vagy az egymáshoz passzoló ellentéteket keressük. A végeredmény szempontjából mindig az egyensúlyt keressük.

Az intenzitásuk alapján párosítsuk őket!

Kevésbé intenzív ízvilágú ételhez kevésbé intenzív ízvilágú sör illik, míg a karakteresebb ízű ételekhez összetett ízű sört válasszunk.

Keressük az ellentéteket!

A sörvilág egyik klasszikus párosa a viktoriánus korig nyúlik vissza, amikor is a kesernyés, étcsokis stout sörökhöz előszeretettel szürcsölték az édeskés osztrigát. Az IPA sörök  komlókeserűje is egyensúlyt teremt a zsíros vagy édeskés ételekkel, míg a maláta édessége a csípős ízeket tompítja.

Keressük a párhuzamokat!

A csokis-kávés ízvilágú erős, fekete sörök remekül passzolnak csokoládés desszertekhez. A kissé karamelles ízű Oktoberfest sörök a ropogós malacsülttel, míg a citrusos, fűszeres komlók például az India fűszerekkel harmonizálnak.

Figyeljünk a szezonalitásra!

A fűszeres karácsonyi söröket az ünnepi asztal sültjeihez válasszuk, míg a nyári nagy melegben egy könnyű salátához jól esik egy belga búzasör. Ha egy több fogásból álló sör – étel soron gondolkodunk, haladjunk a kevésbé intenzív ízektől a fajsúlyosabb párokig.

Bátran kísérletezzünk!

Lehet, hogy nem minden párosítás fog működni, de a lényeg hogy jól érezzük magunkat.

Forrás: The Craft of Stone Brewing co.

Ezek is érdekelhetnek