Amikor egy ételhez sört párosítunk, akkor vagy a párhuzamokat vagy az egymáshoz passzoló ellentéteket keressük. A végeredmény szempontjából mindig az egyensúlyt keressük.
Az intenzitásuk alapján párosítsuk őket!
Kevésbé intenzív ízvilágú ételhez kevésbé intenzív ízvilágú sör illik, míg a karakteresebb ízű ételekhez összetett ízű sört válasszunk.
Keressük az ellentéteket!
A sörvilág egyik klasszikus párosa a viktoriánus korig nyúlik vissza, amikor is a kesernyés, étcsokis stout sörökhöz előszeretettel szürcsölték az édeskés osztrigát. Az IPA sörök komlókeserűje is egyensúlyt teremt a zsíros vagy édeskés ételekkel, míg a maláta édessége a csípős ízeket tompítja.
Keressük a párhuzamokat!
A csokis-kávés ízvilágú erős, fekete sörök remekül passzolnak csokoládés desszertekhez. A kissé karamelles ízű Oktoberfest sörök a ropogós malacsülttel, míg a citrusos, fűszeres komlók például az India fűszerekkel harmonizálnak.
Figyeljünk a szezonalitásra!
A fűszeres karácsonyi söröket az ünnepi asztal sültjeihez válasszuk, míg a nyári nagy melegben egy könnyű salátához jól esik egy belga búzasör. Ha egy több fogásból álló sör – étel soron gondolkodunk, haladjunk a kevésbé intenzív ízektől a fajsúlyosabb párokig.
Bátran kísérletezzünk!
Lehet, hogy nem minden párosítás fog működni, de a lényeg hogy jól érezzük magunkat.
Forrás: The Craft of Stone Brewing co.