Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Sonkás-sajtos krumplicsiga

120 perc
bonyolult
költséges
6 adag
Hozzávalók
  • A tésztához:
  • 50 dkg liszt
  • 2,5 dkg élesztő
  • 20 dkg főtt krumpli
  • 0,5 ek só
  • 1 tk cukor
  • 0,5 dl olaj
  • 1 db tojás
  • 2,5 dl tej
  • A töltelékhez:
  • 20 dkg sonka (vagy füstölt kolbász)
  • 10 dkg reszelt sajt (és a tetejére egy kevés)
  • 4-5 ek tejföl
  • őrölt bors

Elkészítés

  1. A krumplit enyhén sós vízben főzzük meg, majd szűrjük le, krumplinyomón nyomjuk át (vagy villával alaposan törjük össze) és hűtsük ki teljesen.
  2. Az olajat, az egész tojást, és a tejet keverjük össze, majd öntsük bele a kenyérsütőgép üstjébe. Ezután kanalazzuk rá a kihűtött, áttört krumplit, majd a sóval összekevert lisztet.
  3. Végül szórjuk rá a cukrot, és morzsoljuk rá az élesztőt, majd indítsuk el a dagasztóprogramot.
  4. Természetesen kézzel is megdagaszthatjuk a tésztát!
  5. Amikor végzett a dagasztóprogram, tegyük át a tésztát egy kilisztezett kelesztőtálba, majd langyos helyen kelesszük egy órán át. Közben készítsük elő a tölteléket.
  6. A sonkát vágjuk fel apróra, majd keverjük össze a reszelt sajttal, ízlés szerint sóval, őrölt borssal és a tejföllel (a tejfölt apránként keverjük hozzá, nehogy túl folyós legyen a massza).
  7. A megkelt tésztát borítsuk ki lisztezett felületre, majd nyújtsuk ki vékonyra. Ezután kenjük rá a sonkás-sajtos-tejfölös masszát, majd tekerjük fel mint a bejglit (nem kell túl szorosra tekerni).
  8. Ezután éles késsel vágjuk fel kb. 2 cm-es csíkokra, majd helyezzük egymástól kicsit távolabb sütőpapírral bélelt tepsire. Takarjuk le egy konyharuhával, majd szobahőmérsékleten kelesszük 30 percig a csigákat. Végül ízlés szerint szórjuk meg reszelt sajttal.
  9. Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 25-30 percig (én légkeverésnél 160 fokon, 25 percig sütöttem). A sütőből kivéve szedjük rácsra, és hűtsük ki a csigákat.

Ezek is érdekelhetnek

Friss