Elkészítés: A tojásokat kettéválasztjuk, és a fehérjét kemény habbá verjük, félretesszük. A tojások sárgáját a sóval, őrölt fehérborssal és a tejjel pár perc alatt habosra keverjük. Ezután beleszitáljuk a lisztet, simára keverjük, majd apránként óvatosan fakanállal hozzákeverjük a keményre vert habot.
Egy tepsit (kb. 37 x 30) kibélelünk sütőpapírral, ráönteni a masszát, egyenletesen elsimítjuk. Előmelegített sütőben, közepes lángon 10-15 perc alatt készre sütjük.
A sütőből kivéve nedves konyharuhára borítjuk, majd szorosan feltekerjük. Teljesen kihűtjük, de közben többször ki-be tekerjük, hogy ne repedjen meg, és a formája is megmaradjon.
A töltelékhez a vajat a tejföllel kicsit kikeverjük, majd hozzáadjuk a kétféle reszelt sajtot, a reszelt vöröshagymát, az apró kockára vágott sonkát, ízlés szerint sót és őrölt borsot. Ezután jó alaposan összekeverjük.
A teljesen kihűlt piskótatekercset megtöltjük a sonkás-sajtos töltelékkel, majd óvatosan feltekerjük.
A bevonókrémhez jó habosra keverjük a mascarponét és a krémsajtot ízlés szerinti mennyiségű sóval. Tálcára helyezzük a megtöltött piskótatekercset, majd kívülről bevonjuk a krémsajtos-mascarponés krémmel. Pár órára hűtőszekrénybe tenni, hogy az ízek jól összeérjenek és könnyen szeletelhető legyen.
Közvetlenül tálalás előtt vegyük ki a hűtőből, majd éles késsel ízlés szerint szeleteljük fel.