Sonkás mozzarellás rukkolás pizza

Hozzávalók

  • Hozzávalók (3 darab pizzához):
  • A pizzatésztához:
  • 50 dkg finomliszt
  • 2,5 g (fél kocka élesztő) vagy 1 tasak instant élesztő
  • 325 ml víz
  • 0,5 ek barna cukor
  • 0,5 ek só
  • 2 ek olivaolaj
  • 1 ek oregánó
  • A feltéthez:
  • 10 dkg füstölt pácolt sonkaszelet
  • 10 dkg prágai sonka
  • 10 dkg mozzarella golyó
  • 5 dkg friss rukkola
  • 10 dkg koktélparadicsom
  • 10 dkg trappista sajt
  • 1 adag pizzaszósz

Elkészítés

    1. Elkészítjük a pizzatésztát: a langyos vizet elkeverjük a cukorral, az elmorzsolt élesztővel, az olivaolajjal és lefedve meleg helyen hagyjuk pár percig pihenni.
    2. Egy nagy tálba öntjük a lisztet, hozzáadjuk a sót, oregánót és összekeverjük, majd egy mélyedést alakítunk ki a liszt közepén. Ez alatt a felfutott élesztőt adagokban a mélyedésbe öntjük, és egy villával körkörös mozdulatokkal dolgozzuk bele a lisztet. Ha némileg már összeállt a tészta, akkor folytassuk lisztezett kézzel és gyúrjuk át alaposan, amíg szép homogén tésztát nem kapunk. A tetejét meglisztezzük és egy nedves konyharuhával letakarjuk. Meleg helyen kelesztjük, amíg kb. duplájára megkel (kb. 1-1,5 óra).
    3. Ez idő alatt elkészítjük a pizzaszószt: Egy serpenyőbe öntjük az olivaolajat, majd beletesszük az apróra vágott fokhagymát és addig pirítjuk, míg halvány színt kap. Ekkor hozzáadjuk a paradicsomot, pár perc alatt összeforraljuk. A tűzről félrehúzva egy botmixerrel kissé pürésítjük, majd visszatesszük a tűzre. Hozzáadjuk a fűszereket: sót, borsot, cukrot, oregánót és az apróra tépkedett bazsalikomot is. Egyet forralunk rajta és már készen is vagyunk.
    4. A sonkákat csíkokra vágjuk. A koktélparadicsomot pedig félbevágjuk. Amikor a tészta megkelt, akkor kiborítjuk egy lisztezett deszkára és újból átgyúrjuk. Ezután három felé elosztjuk, gombócokat formázunk belőlük és enyhén lisztezett felületen, letakarva hagyjuk még 10 percet pihenni. Utána formázzuk a pizzákat egy kiolajozott pizzasütő lapra, majd az ízletes, házi pizzaszósszal megkenjük. Rátesszük a csíkokra vágott sonkákat, a félbevágott koktélparadicsomokat és megszórjuk a mozzarella golyókkal, egy kevés rukkolával és a reszelt trappistával is.
    5. Előmelegített sütőben 220 fokon kb. 15-20 perc alatt megsütjük. Tálalás előtt még frissen megszórjuk rukkolával.

Megjegyzés

Az olasz pizza az egész világon népszerű étel! Érdemes otthon is kipróbálni és elfelejteni a pizza rendelést. A pizzatészta egy alap recept, más feltétekkel is lehet kísérletezni. Sylvia, a Gasztro Angyal Konyhájából!

Malmos Szilvia
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Hasonló Receptek

Magazin