Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Sonkás gombával töltött sertésszűz rizibizivel

120 perc
mester
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • A húshoz:
  • 1 db sertésszűz
  • 2 csokor petrezselyem
  • 1 fej hagyma
  • 20 dkg gomba
  • bors
  • csipet fehérbors
  • kakukkfű
  • 50 dkg szeletelt bacon
  • 5-6 szelet gépsonka vagy pizzasonka
  • A körethez:
  • 30 dkg rizs
  • 6 dl meleg víz
  • fél fej vöröshagyma
  • 10 dkg zöldborsó
  • 5 dkg vaj
  • 3 dkg sajt

Elkészítés

Elkészítés: 1. A szűzet lehártyázzuk, majd hideg víz alatt alaposan átmossuk. Sózzuk, borsozzuk, enyhén berdözsöljük aprított kakukkfűvel. Egy éles késsel középen felszúrjuk, majd egy tányéron hűtőbe helyezzük.

2. A vöröshagymát megpucoljuk, megmossuk, majd a felét nagyon apró kockára vágjuk, a másik felét félretesszük.

3. A gombafejeket megmossuk, megpucoljuk, és ha van rá mód, a spóratartó lemezeit kivágjuk, majd ismét átmossuk őket. Ezután borsó nagyságú kockákra vágjuk őket a szárakkal együtt. Tányérra tesszük. A deszkánkat lemossuk.

4. A gépsonkát apróra kockázzuk.

5. A vöröshagymát elkezdjük zsiradékon pirítani, de nem teljesen, csak épphogy színt kapjon, ezután rátesszük a sonkát, és ezzel pirítjuk meg teljesen. Ha lepirult, ráöntjük a gombakockákat, majd sózzuk és fehérborssal megszórjuk. Addig pároljuk, míg levét teljesen le nem főtte. Ezután a nagyon finomra vágott petrezselymet ráhintjük, hirtelen átforgatjuk, és félretesszük hűlni.

6. Ha a töltelék kissé kihűlt, habzsákba tesszük. A hűtőből kivesszük a baconszeleteket és a szűzet. Fogunk egy akkora alufóliadarabot, ami teljesen ellepi majd a szűzet, és ráhelyezzük szépen egymás mellé a szalonnacsíkokat. Ezt követően a zsák segítségével betöltjük a húst, és a végeit letűzzük hústűvel vagy fogpiszkálóval. Ráhelyezzük a szalonnára a húst, majd egyesével felhajtogatjuk a bacont, ezután szorosan rátekerjük a húsra. Olyan szorosan, ahogy csak tudjuk (fontos, hogy jól záródjon), a fóliába burkoljuk a szűzet.

7. Fogunk egy sütőalkalmatosságot (magasabb peremmel rendelkezzen), ujjnyi vizet öntünk alá, és a fóliás szűzet belehelyezzük, majd 150 fokos sütőben 1 órát sütjük. Ezután kivesszük, kicsomagoljuk, és 220 fokon visszahelyezve a sütőbe 5-5 percig sütjük mindkét oldalát. Ha a hús elkészült kivesszük egy deszkára és pihentetjük. Ha hűlt egy kicsitm, kivesszük a tűt vagy a fogvájót, majd egy nagyon éles késsel ujjnyi vastag rézsútos karikákat vágunk belőle.

8. Miközben a hús sül, elkészítjük a rizibizit. Fogjuk a kimért rizst, átmossuk, majd lecsöpögtetjük. Ezután zsiradékon kifehéredésig pirítjuk, majd felöntjük a rizshez képest dupla mennyiségű vízzel, sózzuk, belerakjuk a másik fél fej vöröshagymát, majd lefedve takarékon készre pároljuk (kb. 14 perc). Letakarva pihentetjük pár percig, majd felkeverjük, és hozzákeverjük a közben enyhén sós vízben megfőzött borsót, a vajat és a reszelt sajtot.

9. Ízlésesen tálaljuk, díszítjük.

Megjegyzés

Körete lehet még sült burgonyakocka is.
- robull

Ezek is érdekelhetnek

Friss