Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Sonkás-gombás tojással töltött leveles tészta tormamártással

MME MME
5/5
60 perc
bonyolult
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • 50 dkg leveles tészta
  • A töltelékhez:
  • 5 dkg póréhagyma
  • 15 dkg laskagomba
  • 2,5 dkg vaj
  • 25 dkg főtt sonka
  • 8 vékony szelet füstölt sonka
  • 6 tojás
  • bors
  • A tormamártáshoz:
  • 5 dkg póréhagyma
  • 3 dkg vaj
  • 1 dl fehérbor
  • 2 dl tejszín
  • 1 dl víz, alaplé vagy a sonka főzőleve
  • 2 mokkáskanál cukor
  • 2 teáskanál ecet
  • 1 mokkáskanál só
  • 5 dkg friss reszelt torma
  • 5 g keményítő hideg vízzel elkeverve

Elkészítés

Elkészítés: A mártáshoz felaprítjuk a pórét, vajon megfuttatjuk, felöntjük a borral, majd az alaplével, 2-3 percig főzzük, majd hozzáadjuk a tejszínt, a sót, a borsot, a cukrot és a reszelt tormát, pár percig főzzük, majd besűrítjük a keményítővel, és hozzáadjuk az ecetet.

A töltelékhez a pórét, a gombát és a sonkát felaprítjuk, a vajon átpirítjuk. A tojásokat felverjük, pici sóval és borssal ízesítjük, és a gombás sonkához öntjük, átsütjük, mint a rántottát.

A leveles tésztát kinyújtjuk vagy kihajtogatjuk, félbevágjuk. Mindkét lapra 4-4 szelet sonkát fektetünk, elosztjuk a közepükön a tölteléket, és óvatosan feltekerjük, végeiket összenyomkodjuk.

Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, tetejüket megszurkáljuk, hogy a gőz kijöjjön. Lekenjük tojással, és 160 fokos légkeveréses sütőben (nem légkeveresnél 180 fokon) kb. 15-20 percig sütjük.

Szeletelve tálaljuk, tormamártást kínálunk hozzá.

Megjegyzés

Dunszt Zsolt receptje, fotó: Győrfi Viki, styling: Matis Edit Dodi - MME

Ezek is érdekelhetnek

Friss