Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Sonkás csigakalács húsvétra

120 perc
mester
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók egy 25 cm-es tortaformához:
  • A tésztához:
  • 50 dkg liszt
  • 2,5 dkg élesztő (friss)
  • 2,5 dl tej
  • 1 teáskanál cukor
  • 2 db tojás
  • 1 teáskanál só
  • A kenéshez:
  • 10 dkg vaj
  • A töltelékhez:
  • 20 dkg sonka
  • 4-5 db főtt tojás
  • 1 csokor snidling
  • 1 teáskanál só
  • 1 mokkáskanál őrölt fehérbors
  • 1/2 mokkáskanál szerecsendió

Elkészítés

Elkészítés: A tésztához a tejet langyosítsuk meg, keverjük össze a cukorral, morzsoljuk bele az élesztőt, majd keverjük hozzá a villával kissé felvert egész tojásokat. Öntsük a keveréket a kenyérsütőgép üstjébe, majd kanalazzuk rá a sóval összekevert lisztet. Indítsuk el a dagasztóprogramot, majd dagasszuk meg a tésztát. Természetesen kézzel is dagaszthatjuk!

A tésztát tegyük át lisztezett kelesztőtálba, majd langyos helyen kelesszük 45 percig.

A megkelt tésztát borítsuk ki lisztezett felületre, és nyújtsuk kb. 1-1,5 cm vastag téglalappá, kenjük le 6 dkg olvasztott vajjal, egyenletesen szórjuk meg az apróra vágott főtt tojással, sonkával és snidlinggel, ízlés szerint sózzuk borsozzuk, hintsük meg őrölt szerecsendióval (a szerecsendió el is hagyható). Tekerjük fel a tésztát, mint amikor pl. kakaós csigát sütünk, vágjuk kb. kétujjnyi szeletekre. A kés pengéjét lisztezzük be, mert úgy könnyebben fel tudjuk szeletelni a tésztát.

A tortaformát kenjük és lisztezzük ki, majd egymás mellé rakjuk bele a felszeletelt tésztát. Langyos helyen 30 perc alatt kelesszük újra, majd kenjük le a megmaradt olvasztott vajjal a csigák tetejét.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, és közepes hőmérsékleten süssük 40-45 perc alatt szép pirosra (én légkeverésnél 160 fokon 40 perc alatt sütöttem készre).

A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a formában, majd helyezzük rácsra, és hűtsük langyosra.

Tálalás előtt helyezzük tálcára a csigatortát, majd tormával vagy fokhagymás tejföllel kínáljuk a langyosra hűlt sonkás csigákat.

Megjegyzés

A receptet és a fotót Kgizike küdte. - kgizike

Ezek is érdekelhetnek

Friss