Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Somlói galuska (súlykontroll)

45 perc
bonyolult
átlagos
Hozzávalók
  • Hozzávalók kb. 3 adaghoz:
  • A tésztához:
  • 3 tojásfehérje
  • 3 evőkanál zabliszt
  • 3 evőkanál nyírfacukor vagy édesítőszer
  • csipetnyi szódabikarbóna
  • 1 evőkanál 1,5%-os tej
  • rumaroma
  • mazsola
  • A mártáshoz:
  • 3 tojás sárgája
  • 1,5 dl 1,5 %-os tej
  • 1 evőkanál cukrozatlan kakaópor
  • 2 evőkanál nyírfacukor vagy édesítőszer
  • A tetejére:
  • light tejszínhab

Elkészítés

Elkészítés: Először is a sütőt bekapcsoljuk 180 fokra. Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, félretesszük.

Szétválasztjuk a tojásokat, a fehérjéből jó kemény habot verünk. Utána hozzáadjuk a cukrot vagy az édesítőt, és tovább verjük, végül a lisztet és a szódabikarbónát beleforgatjuk. A tepsibe öntjük, és kb. 10 perc alatt megsütjük. Utána kiborítjuk a tepsiből, a zsírpapír hátulját jól bevizezzük, így könnyebb lesz lehúzni róla a papírt.

Majd kockákra vágjuk a süteményt, egy nagyobb tálba helyezzük. A mazsolát rászórjuk a sütinkre, a rumaromát elkeverjük a tejjel, és körbe locsoljuk a piskótánkat. Félretesszük, hagyjuk hűlni.

A krémhez az előzőleg félretett 3 tojássárgáját egy kisebb lábasba rakjuk, hozzáadjuk a cukrot vagy édesítőszert, a kakaót és a tejet, csomómentesen elkeverjük, majd sűrűre főzzük. Hamar be fog sűrűsödni, pudinghoz hasonló állagú lesz, viszont könnyebben leég, ezért folyton kevergetjük. Ha kész, a tésztánkra öntjük, hagyjuk hűlni.

Light tejszínhabbal tálaljuk. Nagyon finom!

Megjegyzés

Ha több főre készítjük, akkor mindig emeljük a tojások számát, pl.: 4 főre 4 tojásfehérjéhez 4 evőkanál liszt, 5 főre 5 fojásfehérjéhez 5 evőkanál liszt, stb. A krémnél is ezáltal nőnek az adagok, minden egyes tojás sárgájához plusz 0,5 dl tejjel növeljük a tömegét. Az édesítés ízlés szerint történik, az állagán nem változtat.

A recept a program 2. és 3. szakaszában fogyasztható. - Husika120

Ezek is érdekelhetnek

Friss