1 csomag vaniliás cukor 2 kávéskanál rum vagy rumaroma
2 evőkanál baracklekvár
1 dl víz
1 darab citrom reszelt héja
Csokoládé öntethez:
15 dkg étcsokoládé
9 dkg cukor
kevés víz
0,5 dl rum vagy rumaroma
5 dkg margarin
2-3 dl tejszínhab
Elkészítés
Elkészítjük a vaníliakrémet: egy bögrében csomómentesre keverjük a pudingport a cukorral és egy kevés langyos tejjel. A maradék tejet alacsony hőfokon felmelegítjük, majd hozzáadjuk az elkevert pudingport. Tovább főzzük, majd amikor sűrűsödni kezd, hozzá keverjük olvadásig a vajas margarint, majd belekeverjük a beáztatott, lecsepegtetett mazsolát.
Egy nagy tálban habosra keverjük a puha vajas margarint a cukorral és a vanillincukorral, majd hozzá hozzá egyenként a tojásokat és simára keverjük.
Hozzá adjuk a sütőporral és sóval elkevert lisztet, és folyamatos keverés mellett - tejjel felöntve - homogén tésztává alakítjuk.
A tésztát ekkor elfelezzük. Az egyik feléhez hozzá keverjük a citromhéjat és a darált dió felét, a tészta másik feléhez pedig hozzá szitáljuk a kakaóport, így nem lesz csomós, majd szintén egyenletesen elkeverjük.
Papírkapszlival bélelt muffinsütőbe kanalazunk egy kanál csokis tésztát, mellé egy kanál diósat, megszórjuk dióval, rákanalazzunk egy kanál vaníliakrémet, majd befedjük egy-egy kiskanál csokis, illetve diós tésztával.
Fontos, hogy csak 3/4-ig töltjük meg a formát. A maradék diót rászórjuk a muffinok tetejére (kicsit tegyünk félre a végső díszítéshez), majd 180 fokra előlmelegített sütőben 15-20 perc alatt készre sütjük.
Elkészítjük a szirupot: a hozzávalókat pár perc alatt felforraljuk, majd félre tesszük hűlni.
A kész, lehűlt muffinok közepébe egy kis lyukat vájunk, beleöntünk egy kevés szirupot, majd állni hagyjuk, amíg elkészítjük a csokoládéöntetet.
A csokoládéöntethez az összetört csokoládét gőz fölött felolvasztjuk, tovább hevítjük a vízzel, a cukorral és a rummal forrásig, majd fényesre keverjük a vajas margarinnal. Végül lehűtjük szobahőmérsékletűre.
Tálaláskor a csokoládéöntet a muffinok tetejére locsoljuk, teszünk rá egy adag tejszínhabot, majd vékony csokoládécsíkokat csurgatunk a tetejére, és megszórjuk a maradék darált dióval.