Somlói galuska muffin

Hozzávalók

  • Alaptésztához:
  • 15 dkg margarin
  • 10 dkg cukor
  • 2 darab tojás
  • 15 dkg liszt
  • 1 kávéskanál sütőpor
  • 2,5 dl tej
  • 1 darab reszelt citrom héja
  • 5 dkg darált dió
  • 1,5 dkg holland kakaópor
  • Vaníliakrémhez:
  • 2,5 dl tej
  • 1/2 csomag vaníliás pudingpor
  • 2 evőkanál cukor
  • 3 dkg margarin
  • 15 dkg rumba áztatott mazsola
  • 1 ízlés szerint vanilia aroma
  • 4 dkg cukor
  • 1 csomag vaniliás cukor 2 kávéskanál rum vagy rumaroma
  • 2 evőkanál baracklekvár
  • 1 dl víz
  • 1 darab citrom reszelt héja
  • Csokoládé öntethez:
  • 15 dkg étcsokoládé
  • 9 dkg cukor
  • kevés víz
  • 0,5 dl rum vagy rumaroma
  • 5 dkg margarin
  • 2-3 dl tejszínhab

Elkészítés

    1. Készítsük el a vaníliakrémet: egy bögrében keverjük ki csomómentesre a pudingport a cukorral és egy kevés langyos tejjel. A maradék tejet alacsony hőfokon melegítsük fel, majd adjuk hozzá az elkevert pudingport. Főzzük tovább, majd amikor sűrűsödni kezd, keverjük hozzá olvadásig a vajas margarint, és adjuk hozzá a beáztatott, lecsepegtetett mazsolát.
    2. Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra.180°C-ra. Egy nagy tálban keverjük habosra a puha vajas margarint a cukorral és a vanillincukorral, majd adjuk hozzá egyenként a tojásokat.
    3. Keverjük simára, majd adjuk hozzá a sütőporral és sóval elkevert lisztet, és folyamatos keverés mellett - tejjel felöntve - alakítsuk homogén tésztává.
    4. A tésztát ekkor felezzük el, az egyik feléhez keverjük hozzá a citromhéjat és a darált dió felét, a tészta másik feléhez pedig szitáljuk hozzá a kakaóport, így nem lesz csomós, majd szintén keverjük el egyenletesen.
    5. Illesszünk 12 papírkapszlit a muffinsütőbe, vagy használjunk szilikon muffin sütőformát. Egy kávéskanál segítségével kanalazzunk a formába egy kanál csokis tésztát, mellé egy kanál diósat, szórjuk meg dióval, kanalazzunk rá egy kanál vaníliakrémet, majd fedjük be ismét egy-egy kiskanál csokis, illetve diós tésztával.
    6. Vigyázzunk, hogy csak 3/4-ig töltsük a formát. A maradék diót szórjuk a muffinok tetejére (kicsit tegyünk félre a végső díszítéshez), majd süssük őket készre az előmelegített sütőben kb. 15-20 perc alatt.
    7. Mielőtt kivesszük, ellenőrizzük a tésztát tűpróbával.Amíg sülnek a muffinok készítsük el a szirupot. A hozzávalókat pár perc alatt forraljuk sziruppá, majd tegyük félre lehűlni.
    8. A kész, lehűlt muffinok közepébe vájjunk egy kis lyukat, öntsünk bele egy kevés szirupot, majd hagyjuk állni, amíg elkészítjük a csokoládéöntetet.
    9. A csokoládéöntethez az összetört csokoládét gőz fölött olvasszuk fel, hevítsük a vízzel, a cukorral és a rummal forrásig, majd keverjük fényesre a vajas margarinnal, végül hűtsük le szobahőmérsékletűre.
    10. Tálaláskor locsoljuk a csokoládéöntet a muffinok tetejére, nyomjunk rá egy adag tejszínhabot, majd folyassunk vékony csokoládécsíkokat a tetejére, és szórjuk meg a maradék darált dióval. 
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Hasonló Receptek