Keress receptre vagy hozzávalóra
Hirdetes
Recept feltöltés

Somlói galuska (az eredeti recept alapján)

default user icon
5/5

Hozzávalók

  • A natúr piskótához:
  • 4 db tojás
  • 4 ek cukor
  • 4 ek liszt
  • 1 csipet sütőpor
  • 2 ek víz
  • A kakaós piskótához:
  • 4 db tojás
  • 4 ek cukor
  • 4 ek liszt
  • 1 csipet sütőpor
  • 2 ek víz
  • 2 ek kakaópor
  • A diós piskótához:
  • 4 db tojás
  • 4 ek cukor
  • 4 ek liszt
  • 1 csipet sütőpor
  • 2 ek víz
  • 2 ek darált dió
  • A vaníliamártáshoz:
  • 1 l tej
  • 4 db tojássárga
  • 10 dkg liszt
  • 30 dkg cukor
  • 1 dl tejszín
  • 1 db vaníliarúd vagy vaníliás cukor
  • A sziruphoz:
  • 3 dl víz
  • cukor
  • rum
  • 1 db narancs reszelt héja (vagy citromé)
  • A csokoládéöntethez:
  • 5 dkg vaj
  • 1 ek liszt
  • 5 dl tej
  • 10 dkg étcsokoládé
  • kakaópor
  • cukor
  • rum
  • Valamint:
  • mazsola
  • darált dió
  • tejszínhab

Elkészítés

    1. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét 1 evőkanál cukorral kemény habbá verjük, majd félretesszük. A tojássárgákhoz a maradék 3 evőkanál cukrot, a lisztet, a sütőport, a vizet, és egy kevés habot teszünk, és egyneművé keverjük. Majd hozzáadjuk a többi habot, és finom mozdulatokkal, óvatosan összekeverjük. Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, tetejét habkártyával elsimítjuk, majd megsütjük. Ugyan így készítsük el a többi piskótát is.
    2. A vaníliamártáshoz egy tálban simára keverjük a tojássárgákat a liszttel, a cukorral, a tejszínnel, a vaníliás cukorral és egy kevés tejjel. A többi tejet felforraljuk, és a tálban lévő anyagokhoz keverjük. Vízfürdőre tesszük, habverővel folyamatos kevergetés mellett besűrítjük.
    3. A mazsolát kevés vízbe áztatjuk, és pár percre a mikróba tesszük, hogy megduzzadjanak. Lecsepegtetjük.
    4. A sziruphoz a 3 dl vízbe cukrot szórunk és felforraljuk. Közben hozzáadjuk a reszelt narancs- és citromhéjat, valamint a rumot. Félretesszük hűlni.
    5. A csokoládéöntethez a vajat felolvasztjuk, hozzákeverjük a lisztet. Ha ezt simára kevertük, hozzáadjuk a tejet, a felkockázott csokoládét, a kakaóport, cukrot és a rumot. Habverővel folyamatos kevergetés mellett (lehetőleg ezt is vízfürdőn) besűrítjük. Az állaga ne legyen túlságosan sűrű, inkább kenhető. Kihűtjük.
    6. A piskótákat jól átitatjuk a sziruppal, majd először a diósat megkenjük a vaníliamártással, szórunk rá mazsolát és darált, cukrozott diót. Rátesszük a kakaósat, ugyanígy megkenjük a mártással, szórunk rá mazsolát és diót. Végül a natúr piskótát is ráhelyezzük, azt is megkenjük a maradék mártással, és megszórjuk kakaóporral. Hűtőszekrénybe tesszük.
    7. Tálaláskor, egy evőkanál kanál segítségével, üvegpoharakba vagy tányérra galuskákat szaggatunk a rakott süteményből, megszórjuk kevés dióval, megöntözzük a csokoládéöntettel, végül tejszínhabrózsákat nyomunk mindegyik tetejére.

Megjegyzés

A piskótakészítésénél ügyeljünk arra, hogy a habot ne törjük össze, mikor keverjük, illetve a sütőt ne nyitogassuk a sütés elején - csak ha már érezzük a piskóta illatát, végezzünk tűpróbát (ha ragad a villára, még sütni kell).
A vaníliamártást készíthetjük pudingporból is az ismert módon, szintén 1 l tej felhasználásával.

istvan94
Hirdetes
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm
Hirdetes
Hirdetes

Hasonló Receptek

Magazin

Hirdetes
Hirdetes