Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Sólet krumplikuglival a sütőből

120 perc
mester
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók kb. 6-7 személyre:
  • 50 dkg száraz bab (tarka-, fehér stb. ízlés szerint)
  • 15 dkg gersli (árpagyöngye)
  • 1 db nagyobb füstölt libacomb - forgónál kettévágva
  • 70 dkg marhaszegy - egészben
  • 30 dkg füstölt tarja - ujjnyi szeletekre vágva
  • 1 evőkanál libazsír
  • 2 fej vöröshagyma - aprítva
  • 4-5 gerezd fokhagyma - aprítva
  • 2 evőkanál őrölt pirospaprika
  • 1 kis doboz paradicsompüré (70 g-os)
  • 2 babérlevél
  • 2 evőkanál liszt
  • kb. 2 teáskanál őrölt feketebors
  • só (csak minimális a füstölt hús miatt, kb. 1 teáskanál)
  • 6 db tojás
  • A krumplikuglihoz:
  • 50 dkg hámozott, nyersen durvára reszelt krumpli
  • 1 közepes vöröshagyma - kevés zsiradékon megdinsztelve
  • 2 evőkanál zsemlemorzsa
  • 1 tojás
  • őrölt feketebors
  • aprított petrezselyemzöld

Elkészítés

Elkészítés: A fogyasztást megelőző nap reggel a babot, a gerslit és a füstölt húst külön-külön beáztattam. A babról a nap folyamán a vizet többször lecseréltem.

Este kb. 15 perc alatt összeállítottam: egy 6 literes vasedényben a megolvasztott libazsírba beletettem (nem dinszteltem) az aprított vöröshagymát és az aprított fokhagymát. Elhelyeztem rajta a darabokra vágott húst, majd beleöntöttem a babot, rá a gerslit. Enyhén sóztam (kb. 1 teáskanál), meghintettem pirospaprikával, borssal, a liszttel, és felengedtem annyi vízzel, hogy 1 ujjnyira ellepje, beledobtam a babért, belekanalaztam a paradicsompürét, az alaposan megmosott tojásokat óvatosan belenyomkodtam (nem kevertem meg!). Alufóliával lefedtem, az edény pereme és a fogantyúja közé körbe alá gyűrtem a fóliát, és fedőt tettem rá.

A tűhely tetején lassan, közepes hőfokon felforraltam, majd 90-100 fokos sütőbe tettem, és így hagytam egész éjszakára (kb. 8 óra).

Reggel kivettem a sütőből, mivel zsírosnak találtam a húsok által kiengedett zsiradéktól (a marhaszegy zsíros hús), ezért evőkanállal leszedtem a tetejéről a felesleget, további hozzáadott fűszert nem igényelt.

A kuglihoz valókat összekevertem, zsírral megkent dupla alufóliába tekertem, henger alakra formáztam, két végét becsavartam, és a sóletbe kissé belenyomkodtam.

Újra befedtem, visszatettem a sütőbe, a hőfokot 150 fokra állítottam, és további 2,5 órát sütöttem, majd levettem a fedőt, és 180 fokon fél óráig kissé megkapattam a tetejét.

A sütés végeztével a kikapcsolt sütőben tartottam tálalásig.

A tojásokat meghámoztam, a kuglit felszeleteltem, tálalásnál minden tányérba ízlés szerint a húsokból egy-egy darabot kínáltam a tojással és a kuglival.

A sütés végén szaftos, de pár óra elteltével teljesen besűrűsödik.

Megjegyzés

Több receptet elolvastam a neten, mielőtt hozzákezdtem ehhez az ételhez. Így utólag bátran merem ajánlani a módszert, nem munka-, de időigényes, viszont a végeredmény…
A kugli kicsit ducira sikerült, máskor majd két fóliába osztom. - gaby53

Ezek is érdekelhetnek

Friss