Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Sokkal több, mint leveszöldség - egyél sárgarépát sósan, édesen!

A vitaminban gazdag sárgarépát édes íze miatt süteménybe is sütheted, de ha sósan jobban szereted, ahhoz is van jópár receptünk. De mielőtt nekiállsz főzőcskézni, van itt néhány érdekes adat a nyulak kedvencéről.

A répa Közép-Ázsiából került Európába, vélhetően a mórok telepítették át, a spanyoloktól terjedt el a kontinensen. Egy másik elképzelés szerint Velencéből jutott el a földrész más országaiba.

Egészséges mert...

Értékes B- és C-vitamint, folsavat, vasat, magnéziumot és kalciumot tartalmaz. Rákmegelőző és immunerősítő hatása bizonyított. Legértékesebb hatóanyaga azonban – ez adja sárga színét is – a béta-karotin, az A-vitamin egyik előanyaga. Annak érdekében, hogy a szervezeted jobban tudja hasznosítani a karotint, fogyasztás előtt adj kevés olajat a sárgarépához.

Felhasználása:

A zsenge sárgarépát héjastul fogyaszthatod. Tartsd folyó víz alá, és puha kefével alaposan súrold le! Ha télire teszed el, a répa héját kapargasd le, vagy zöldséghámozóval vágd le!

A főtt répát burgonyatörővel pépesítheted: ha már elég puha, könnyebb szétnyomni. Ezért főzés közben vegyél ki egy-egy darabot, és ellenőrizd az állagát.

Gyorsan elkészül a fenséges répasaláta, amit almával ízesíthetsz. Mindkettőt reszeld finomra, majd keverd össze diófélékkel, citromlével, 1 tk olajjal és csipetnyi cukorral.

Dekoratívak a tányéron a répacsíkok. Ehhez a sárgarépát zöldséghámozóval szeleteld vékony csíkokra, aztán párold sós vízben 2-3 percig. Metélt tésztával és mártással igen finom.

A legtöbb leves elképzelhetetlen sárgarépa nélkül, de kellemes aromája miatt kitűnő töltelékek és raguk ízesítéséhez. Egytálételekben, zöldségköretként, esetleg nyersen lereszelve vagy sütéshez (pl. répatorta) egyaránt remek. Frissen facsart leve szintén ízletes.

Tárolása

Tárolására a hűtőszekrény zöldséges rekesze is alkalmas, de homok között, a pincében egész évben eltarthatod anélkül, hogy karotintartalma károsodna. A nejlonzacskóval vigyázz, mert abban gyorsan rothadásnak indul. A zöldjét lehetőleg vágd le, mert úgy tovább megőrzi frissességét.

RÉPATORTA RECEPT >>>

Ezek is érdekelhetnek

Friss