Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Sóban sütve

default user icon
MME
A sóban sütés az egyik legjobb konyhatechnológiai eljárás, az egyik nagy kedvencem. Ez az a módszer, ami mindenkinek sikerül, elronthatatlan, és nem kell félni: az étel nem lesz túl sós!

A sóban sütés nagyon-nagyon régi találmány, inkább az lenne a helyes, hogy ősi hagyomány. A készítése roppant egyszerű, és  nagy előnye, hogy a beburkolt étel nem szárad ki, rendkívül szaftos marad, az ételhez felhasznált fűszerek – amit leginkább a sütni való hal vagy csirke hasába  tuszkolunk, nagyon jól viselik magukat abban a zárt térben, minden aromájuk, illatanyaguk megmarad, illetve átveszi azt az étel. És ami fontos még: a sóburoktól nem lesz sós az ételünk! A végeredmény hasonló, mint az agyagburokban sült ételeknél, viszont jóval könnyebben kivitelezhető otthon, a konyhában.

Nagyon fontos, hogy jó minőségű tiszta tengeri sót használjuk. Vannak rutinosabbak, ők sótésztát készítenek, így kevesebb sót kell felhasználni, és sokkal izgalmasabb feltörni a burkot. 1 kg tiszta tengeri sóhoz 1 kg lisztet és  4-5 db tojásfehérjét adunk, 3-4 dl vízzel elkeverjük. Viszont az így készült burkot csak egyszer használhatjuk, míg a csak sóban sült módszernél a sót többször is fel lehet használni sütéshez. De azért ne keverjük össze úgy, hogy egyszer halat sütünk benne, másszor pedig csirkét.

Sóban sült tengeri süllő morzsás spagettivel

Hozzávalók:
1 kg tengeri só
4 db tengeri süllő, aranydurbincs vagy más egész tengeri hal
3 tojásfehérje
1 citrom
friss zöldfűszerek

A körethez:
6 szelet toastkenyér
5 dkg vaj
4 ág kakukkfű
20 dkg spagetti
2 gerezd fokhagyma
1 marék rukkola

Elkészítés: A halat megmossuk. A tojásfehérjéket picit felverjük, hozzáadjuk a durva szemű sót, összekeverjük. Harmadát sütőpapírral bélelt tepsibe terítjük, ráfektetjük a halakat. A citromot cikkekre vágom, a hal üregébe töltjük a zöldfűszerekkel együtt, majd befedjük a maradék sóval. 200 fokos sütőben 35 percig sütjük.

A körethez a kenyeret mixerben morzsásra aprítjuk. A vajat felolvasztjuk, belerakjuk a fokhagymát és a kakukkfüvet, majd a morzsát is, aranysárgára pirítjuk. Hozzáadjuk a fogkeményre főzött spagettit és a rukkolát, sózzuk, borsozzuk, összeforgatjuk.

A halról a megkeményedett sókérget óvatosan feltörjük, kiemeljük, és a morzsás spagettivel és zöldsalátával tálaljuk.

Bár én halat készítettem, nyugodtan süthetünk sóban  egész csirkét, egyben sült marhát vagy sertést, de akár zöldségeket vagy gyümölcsöt is. Erre a célra kitűnő a cékla vagy a hagyma, esetleg az ananász vagy az avokádó is. Ha halat készítünk, akkor belül ugyan meg kell tisztítanunk, de nem kell megnyúzni, sőt lepikkelyezni sem.

Éttermekben, de akár otthon is mindig nagy probléma a maradék kenyér vagy morzsa felhasználása. Legtöbben a panírozáshoz használják, de a durvább kenyérmorzsa  barna vajban zöldfűszerekkel megpirítva spagettivel vagy más tésztával összeforgatva pofonegyszerű, olcsó, de nagyon finom, ropogós, érdekes étel. Ráadásul nagyon hamar elkészül, és még a mindennapi betevő kenyér maradéka is felhasználásra került. Kell ennél több érv mellette?    

Són sült csirkecomb recept >>>

Ezek is érdekelhetnek

Friss