Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Tényleg egészségtelen a só? Utánajártunk, mennyit kell enni, és mi a túl sok!

Minden egészségtelenné válhat, aminek túlzásba visszük a fogyasztását, és ez alól a só sem kivétel. De ez nem jelenti azt, hogy egészségtelen.

Só, azaz nátrium nélkül nincs élet. A só nem valamiféle káros anyag, ami valahogyan bekerül a szervezetünkbe, hanem annak szerves része. A vérünk és a könnyeink egyaránt 1 százalékos sóoldatok. Hasonló (kicsit kevesebb) a sótartalma a magzatvíznek is. A só felelős az idegsejtek közti kapcsolatért, ezért van, hogy a sóhiány káros hatással lehet az agyműködésre, sőt, ha hosszabb ideig áll fenn, még szellemi leépülést is okozhat. A nátrium nélkülözhetetlen a folyadék megtartásában és hasznosításában, azaz a hidratációban.


Túl sok sót eszünk

Ugyanakkor igaz, hogy a nyugati világban túl sok sót eszünk és ez valóban hordoz veszélyeket, sokkal komolyabbakat is, mint a magas vérnyomás.

A szervezet számára szükséges napi sómennyiség (a WHO ajánlása szerint) körülbelül 5 gramm. Ez kb. egy teáskanálnyi sót jelent. Ehhez képest az átlag magyar felnőtt napi 10-20 grammnál is többet fogyaszt belőle.

HOZD KI A LEGJOBBAT A ZÖLDFŰSZEREKBŐL! 3 KIPRÓBÁLT TIPP >>> 

A baj az, hogy a szervezet (pontosabban a vesék) napi 5-7 gramm só kiválasztására képesek. Verítékkel, a bőrfelületen át további 50 mg és 8 gramm közti nátrium távozhat, (a napi ajánlott 5 gramm konyhasó kb. 2 gramm nátriumot jelent) de aki nagy melegben sportol, az ennél jóval többet is elpárologtathat, ezért van szükségük a sportolóknak különböző izotóniás italokra.

A fennmaradó mennyiség kikristályosodva lerakódik a csontok és ízületek tövében és köszvényt vagy ízületi gyulladást okozhat.

 

Károsítja a veséket, de hogy?

Emellett a túl sok só károsítja a veséket is. Ezt a „károsítja a veséket”, kifejezést gyakran olvashatjuk egészségügyi cikkekben, mi utánanéztünk, hogy hogyan.

Leegyszerűsítve: a test a nátrium-kloridot sejtméregként azonosítja, amit minél hamarabb el kell távolítania, ez pedig a vesék feladata. Ha túl sok a só, akkor ez állandósult terhelést jelent nekik. Azt a mennyiséget, amit a vese már nem tud kiválasztani, úgy próbálja meg ártalmatlanná tenni, hogy vízmolekulákkal veszi körül, azért, hogy ily módon izolálja, és szétválasztva nátriummá és kloriddá alakítsa át.

HIMALÁJA, JÓDOZOTT, TENGERI - MELYIK FAJTA SÓT MIÉRT VÁLASSZUK? >>> 

Ehhez a folyamathoz a sejtekből kell elvonni a sejtfolyadékot, (mégpedig minden gramm sóhoz 23-szoros mennyiséget) ami miatt a sejtek dehidratálódnak és elhalnak. Szóval mégsem árt óvatosnak lenni a sófogyasztással.

Só a szilvásgombócban?

Amikor azt halljuk, hogy túl sok sót eszünk, akkor nem arra a csipetre kell gondolni, amit rászórunk a paradicsomra. Az extra mennyiség – a teljes fogyasztásunk több, mit 70 százaléka - elsősorban a feldolgozott élelmiszerekkel kerül a szervezetbe. Majdnem mindenben megtalálható, az ízfokozók, füstaromák és egyéb adalékanyagok is bővelkednek benne. És nem csak a sós termékek, hanem az édességek, például a szilvalekváros derelye is tartalmaznak sót. Az egyik gyártó reggeli kukoricapehely termékének például éppen ugyanannyi a sótartalma, (2,4 g/100g) mint egy másik cég fokhagymás (!) kétszersült-karikáinak.

Három tipp a sóbevitel észrevétlen csökkentésére

1. Igyunk csapvizet, vagy válasszunk alacsony nátriumtartalmú ásványvizet!

Magyarországon a vezetékből folyó víz iható, ráadásul – általában – az íze is jó. Ezt érdemes kihasználni, hiszen ingyen van. Az ásványvízpártiaknak pedig érdemes tájékozódni, hogy kedvenc vízük mennyi sót tartalmaz. Aki naponta iszik ásványvizet, annak nemcsak a nátrium, de az egyéb ásványianyag bevitelét is befolyásolhatja a víz típusa.

Pikáns! Tegyél szokatlan fűszereket a megszokott ételekre >>> 

2. Olvasgassunk címkéket!

Ettől persze még nem lesz kisebb a sófogyasztásunk, de mivel napi sóbevitelünk 70 százaléka a feldolgozott élelmiszerekből származik, érdemes tudni, hogy az élelmiszeradalékokban milyen neveken találhatunk sót.

3. Helyettesítsünk fűszerekkel!

Aki nem fogyaszt sok készételt, hanem inkább otthon főz, azzal is könnyen megeshet, hogy tudtán kívül sóz. Ott vannak például az ételízesítők, amik dúskálnak a sóban, mégpedig úgy, hogy sokszor nem is tudunk róla. Például a legismertebb ételízesítőmárka 56,7 százaléka só. De az adatok hasonlóak a többi ételízesítőnél is. Szerencsére egyre több helyen vásárolhatunk teljesen sómentes, fűszerekből és szárított zöldségőrleményből álló ételízesítőket is, amiknek ugyanolyan jó ízük van.

+ Két tipp azoknak, akik igenis sózni akarnak:

1. Vásároljunk csökkentett nátriumtartalmú sót, amit bioboltokból lehet beszerezni.

2. Nagyon finom a több cég kínálatában is megtalálható zöldfűszeres sókeverék, ami 13-15 százalékban őrölt fűszernövényekkel van „hígítva”.

MI KERÜLJÖN A FŰSZERPOLCRA? >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss