Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Snidling - fűnek látszó hagyma ehető virágokkal

default user icon
SB
A hagymánál enyhébb íze igen kedveltté teszi, üde aromája feldob minden tavaszi és nyári fogást. Jól tűri a mélyhűtést, és még különleges virágát is felhasználhatjuk. Hagymaimádóknak kötelező decembertől a konyhaablakban nevelgetni egy cseréppel.
Hagymaféle

A hagymák családjába tartozó fűszerű fűszernövény a metélőhagyma vagy snidling. Hívják fűhagymának és pázsithagymának is. Őshazája valószínűleg India és Kína. Itthon már a középkortól használjuk. 20 és 60 cm körüli magasságot elérő fajtáit is termesztik, nálunk az előbbi, alacsonyabb, fűszerű snidling gyakrabban előfordul, és már decembertől megvásárolhatjuk a zöldségeseknél, nagyobb üzletekben.

Snidling a kiskertben

Világos helyen a konyhaablakban, teraszon is könnyen nevelhetjük, ha időnként visszavágjuk, és megfelelően öntözzük. A kiskertben nemcsak a zöldségek között termeszthetjük, de egynyári virágágyak szegélyezésre is használhatjuk, hiszen egészen őszig üde zöld lombozata szépen díszít is. A snidlinget ültethetjük rózsa köré, mert megvédi azt a kártevőktől. Ha veteményesbe tesszük, a répa növekedésére is jó hatással van. A biokertészet hívei lisztharmat ellen is snidlingből készült főzetet használnak. Júniusban a virágokból könnyen kiszórhatjuk a fekete magokat, melyeket a következő évi vetésben lehet használni.

Mit kezdhetünk a snidling virágjával?

Májustól júniusig lila, kékeslila virágával díszíti a kertet. A májusban nyíló, vegyszerrel nem kezelt virágokat meg is lehet enni. Tehetjük salátába az egész virágfejet, de a virágszirmokat akár önmagukban is. A virágot sokan jégkockatartóban vízzel lefagyasztják, majd könnyű nyári koktélok díszítésére használják.

Tudtátok, hogy ha a snidling virágját fehérborecethez adjátok, akkor egy gyönyörű rózsaszínes, különleges ízű ecetfajtával ízesíthetitek a salátákat?

Snidling a házipatikában

Gazdag A- és C-vitaminban, kalciumban és vasban. A többi zöldfűszerhez hasonlóan nagyon egészséges. Vértisztító, csökkenti a vér koleszterinszintjét, és az érelmeszesedést is gátolja. Bélbetegségek esetén is sikerrel alkalmazható, de túlzott fogyasztása esetén gyomorfájdalom léphet fel.

Snidling a konyhában

Ne főzzük az étellel együtt, mert a hő hatására gyorsan elveszti aromáját, csak a főzési folyamat végén adjuk az ételhez.

Levesek, tokányok, tojásos ételek kedvelt tavaszi adaléka, jól kiemeli a máj és halas ételek ízét is.

Kihagyhatatlan a tavaszi körözöttből, nagyon jól mutat szendvicseken, hidegtálakon. A legegyszerűbb felhasználási mód, ha fűszervajat készítünk vele, vagy sajtkrémhez keverjük a frissen vágott snidlinget. Nagyon jól lehet vele díszíteni, kétféleképpen. Nagyobb tálak díszítéséhez használjuk hosszan vágva, míg levesek, szendvicsek, töltött tojások tetejére vágjuk apróra, akár olló segítségével.

A snidling viszonylag gyorsan elfonnyad, ilyenkor íze megkeseredik. Ha túl sok nő adjuk a szomszédoknak, de kiválóan lehet szárítani és mélyhűteni is, bár íze igazán frissen érvényesül.

Snidlinges vöröshagymával töltött haltekercsek

Hozzávalók:
1 kg fagyasztott tengeri hekkfilé

bors
halfűszer
víz
fehérbor
olaj a kenéshez
A töltelékhez:
2 db szikkadt barna magos kenyérszelet
1 tojás
1 csokor snidling
1 púpos evőkanálnyi vaj
1 vöröshagyma
1-2 teáskanál mustár

frissen őrölt bors
díszítésnek petrezselyem

Elkészítés: A halat kiengedjük, és kis időre tejbe áztatjuk. Ezután mindet papírtörlőre szedjük, leszárítjuk, és egy vágódeszkára tesszük. Megsózzuk, borsozzuk mindkét oldalukat, és picit állni hagyjuk őket. Elkészítjük a tölteléket: a vöröshagymát felkockázzuk, darabka vajon üvegesre dinszteljük. A szikkadt barna kenyeret picire tépkedjük, és egy tálba öntjük. Hozzáadunk egy tojást, az üvegesre pirított vajas hagymát, az apróra vágott snidlinget, 1-2 teáskanál mustárt, és sózzuk, borsozzuk, végül megszórjuk egy kis ételízesítővel.
A tölteléket elosztjuk annyi felé, ahány halunk volt. Minden halra egy adag tölteléket teszünk, és szépen eloszlatjuk a tetején. Ezután a vékony felétől kezdve óvatosan feltekerjük a halfilét, a végét ügyesen összefogjuk, és 2-3 vízbe áztatott fogpiszkálóval összetűzzük. (Nem kell erősen összecsavarni, mert akkor oldalt kinyomódik a töltelék! Csak szép lazán!
A haltekercseket olajjal megkent jénaiba tesszük egymás mellé, bő fél pohár vizet locsolunk köréjük. A halak tetejére kevés halfűszer szórunk, majd meglocsoljuk egy kis fehérborral az egészet. Előmelegített sütőben 25 perc alatt puhára sütjük. Tálalás előtt - díszítésképpen - minden egyes haltekercsre egy-egy szál szár petrezselymet teszünk.

Snidlinges sajtmártás

Hozzávalók:
10 dkg reszelt trappista sajt
5 dkg reszelt füstölt sajt
3 evőkanál vaj
3 evőkanál liszt
1 dl tejföl
2 dl tej, de víz is jó

tetszés szerint snidling

Elkészítés: A vajat megolvasztjuk egy kisebb lábosban, átforrósítjuk benne a lisztet. Felöntjük 1 dl tejjel vagy vízzel, beletesszük a reszelt sajtokat és a tejfölt, összekeverjük, és ha túl sűrű, akkor beleöntjük a maradék 1 dl tejet vagy vizet. Tejföllel, tejjel vagy vízzel tovább hígíthatjuk. Picit megsózzuk, végül beleszórjuk az apróra vágott snidlinget és összeforraljuk.
Nagyon finom sóval, borssal és majorannával fűszerezett pirított csirkemellre öntve. Köretnek tört burgonyát vagy sült krumplit ajánlunk.

Snidlinges tojáskrém

Hozzávalók:
10 főtt tojás
1 doboz natúr sajtkrém
10 dkg lágy vaj
1-2 evőkanál tejföl
1 evőkanál majonéz
1-2 teáskanál mustár

bors
1 csokor apróra vágott snidling

Elkészítés: A főtt tojásokat kézzel összenyomkodjuk, hozzáadjuk a többi hozzávalót, és habverővel jól összekeverjük. 1-2 órát hűtjük, hogy összeérjenek az ízek.

Ezek is érdekelhetnek