Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Skóciai élmények: „Amit főztél edd is meg”! Na de hogyan?

default user icon
MME
Aki eddig azt gondolta, nem éri meg nekikezdeni az önálló konyhai pályafutásnak, annak igencsak meglepő hírrel szolgálhatok; bár az anyai szeretettel készített kosztnál tényleg nincsen jobb, egészen újfajta élménnyel szolgál az, amikor az ember a saját főztjét fogyasztja.

Mikor idén januárban tanulmányi okok miatt fél évre az Egyesült Királyságba költöztem, nem éppen arra számítottam, hogy a konyhai tudásom ilyen rohamos fejlődésnek indul, mégis meglepődve tapasztaltam, hogy már egy hónap után legalább háromszor annyi ételt tudok elkészíteni, mint az érkezésem első hetén. Most a kedvenc ételeimből osztanék meg párat, amelyek mind gyorsan és egyszerűen elkészíthetőek, mégis finomak és laktatóak.

Az első természetesen egy tésztafajta, hiszen ezt tanulja meg az ember először, révén hogy pár perc alatt megfő, és finom is, hiszen tetszés szerint bármilyen szósszal ízesíthető.

Én személy szerint a zöld pestót preferálom, na de nem akárhogy; ha igazán különleges csemegére vágyom, királyrákot és chiliport adok hozzá, ízlés szerint. A pestó jellegzetes íze és krémessége tökéletes párost alkot a chili pikánsságával, így a rákot nem is szükséges külön fűszerezni, egyszerűen süssük meg egy serpenyőben, majd adjuk hozzá a tésztához, és keverjük el. Tálalás után a tészta tetejére az egyik helyi kedvenc, a cheddar sajt kerül.

És ha már az egyszerűségnél tartunk, természetesen a konyhai tudás elsajátításának következő lépcsőfokát sem hagyhatjuk ki; rizst fogunk készíteni. Ehhez a menühöz általában a zacskós fajtát szoktam alkalmazni, de természetesen a szemes is tökéletesen megfelel. Rizsből személyenként 62,5 grammra lesz szükségünk, ez lesz az étel alapja. Amíg a rizs fő, elkezdhetünk foglalkozni a további hozzávalók, azaz a „lényeg” elkészítésével.

Ehhez szükségünk lesz koktélparadicsomra, kápia paprikára és a hazai íz végett, téliszalámira. Mivel ez Skóciában igencsak ritkaságszámba megy, én adagonként mindössze 1,5-2 centiméter vasatagságú szeleteket használok, de aki olyan szerencsés, hogy el van eresztve téliszalámi ügyileg, az kedve szerint felülbírálhatja ezt a szerény porciót. Ezután a szalámit kockázzuk fel, majd a zöldségekkel is tegyünk így. Végül mindezt pirítsuk körülbelül 3-5 percig egy serpenyőben, majd tegyük félre.

A rizst, miután megfőtt, tetszés szerinti mennyiségű curry porral ízesítsük, adjuk hozzá a megpirított szalámit és zöldségeket, és ha szükséges, egy kis vizet is a könnyebb keverhetőségért. Fogyasszuk egészséggel!

Ha valaki még ezek után is éhes maradt, vagy csak egyszerűen egy kis desszertre vágyik, nagy örömmel osztom meg vele az egészséges és tejmentes palacsinta titkát.

Nem kell hozzá más, csak személyenként 2 banán, 2 tojás és 40 gramm zabpehely. A tojásokat verjük fel, a banánokat törjük pépesre és keverjük egybe a tojással. Ezután adjuk hozzá a zabpelyhet, és a hozzávalókból kapott mixet kevés olívaolajjal megkent serpenyőben süssük meg, akár a hagyományos palacsintát. Ezután a kapott ételt ízesítsük kedvünk szerint gyümölccsel, édességgel, szószokkal.

A desszert sós változatban is elkészíthető, csupán banán helyett ízlés szerint sonkát, sajtot, vagy zöldségeket kell hozzáadnunk a tojáshoz és a zabpehelyhez.

Mindenkinek konyhai sikerekben gazdag recept próbákat kívánok, legyen az az első vagy éppen a sokadik.

És egyvalamit bizton állíthatok: az önállóan sütött-főzött ételekből ugyan hiányzik az anyai szeretet íze, de a büszkeség, amit az elkészítésük okoz, igencsak kielégítő fűszerezésül szolgál.

Takács Tímea


Ezek is érdekelhetnek

Friss