Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Sertéssült rizibizivel

120 perc
mester
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • 1 kg sertés diója (szóljunk a hentesnek, hogy egyben sütnénk)
  • 7-8 dkg füstölt szalonna (félujjnyira aprítva)
  • 5-6 gerezd fokhagyma (félbevágva)
  • 1 fej vöröshagyma (négy felé vágva)
  • 1 mokkáskanál egész kömény
  • 10 dkg zsír
  • 1 kávéskanál só (ízlés szerint)
  • 1 mokkáskanál őrölt bors
  • 1 mokkáskanál pirospaprika
  • 1 mokkáskanál szerecsendió
  • 1 dl száraz bor
  • A rizibizihez:
  • 3 dl hosszúszemű rizs
  • 1-2 evőkanál olaj
  • 6 dl forró víz
  • 30 dkg fagyasztott zöldborsó
  • 1 nagy csokor petrezselyem, finomra vágva
  • 1 kisebb vöröshagyma, finomra vágva
  • bors

Elkészítés

Elkészítés: Kis tálban a sót, a borsot, a pirospaprikát és a szerecsendiót összekeverjük A húst körbespékeljük (spékelőtű hiányában vékony, hegyes pengéjű kés is megteszi), majd a megszúrt helyekbe szórunk a kevert fűszerből, valamint szalonna- és fokhagymadarabokat dugunk bele. A maradék fűszerkeverékkel kívülről is jól körbemasszírozzuk a húst.

A tűzhelyre tesszük egy akkora edényben, amelyben kényelmesen elfér, körédobjuk a darabolt vöröshagymát, megszórjuk egész köménnyel, aláöntjük a bort, és forró zsírral meglocsoljuk (hogy a rostokat összekapja). Lefedve, közepes hőfokon pároljuk kb. 2 órát saját levében (az elfőtt folyadékot szükség szerint kevés vízzel pótoljuk, de elég szokott lenni a hús által kiengedett lé).

Amikor puhára párolódott (villapróba), 220 fokra előremelegített forró sütőben toljuk, saját szaftjával locsolgatva 20-25 perc alatt pirosra sütjük. Szeletelés előtt alufóliával letakarva minimum 10 percet pihentetjük.

A nagyja zsiradékot leöntjük, és az alján lévő pecsenye szaftjával kicsit meglocsoljuk a hússzeleteket tálaláskor. (A maradék hús másnap egy könnyű főzelékhez ideális feltét.)

A rizibizihez forró zsiradékon a fagyasztott zöldborsót megdinsztelem, majd hozzáadom a rizst, és állandó keveréssel a rizst is felhevítem. Beleadom a vöröshagymát, kicsit együtt dinsztelem, és felengedem a forró vízzel. Sózom, borsozom, lassú tűzön készre párolom. A petrezselymet a végén adom hozzá.

Megjegyzés

Fejes salátával tálaltam, de más köretet és savanyúságot is választhatunk ízlésünk szerint.
- gaby53

Ezek is érdekelhetnek

Friss