Sertés gulyásleves

Hozzávalók

  • Hozzávalók kb. 1,8 literhez:
  • 50 dkg sertéscomb
  • 5 dkg (liba) zsír vagy olaj
  • 30 dkg vegyes leveszöldség (sárgarépa és fehérrépa, 5-5 dkg zeller és karalábé)
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1-2 babérlevél
  • 2 evőkanál házi lecsóalap (vagy zöldpaprika és paradicsom, vagy idény szerint más)
  • kb. 1 evőkanál (csípős piros arany)
  • kb. 1 evőkanál őrölt pirospaprika
  • kb. 1 teáskanál egész kömény
  • csipet őrölt kömény
  • őrölt feketebors
  • 40-50 dkg burgonya
  • ételízesítő
  • aprított petrezselyem és zeller zöldje (fagyasztott), szezonban csokorba kötött petrezselyem és zellerzöld a levesbe főzve
  • csipetnyi cukor
  • 1 teáskanál 10%-os ecet
  • A levesbetéthez:
  • 1 tojásból készített csipetke, nokedli

Elkészítés

    Elkészítés: A húst kb. 2x2 cm-es kockákra darabolom, a vöröshagymát finomra aprítom.

    Felhevített zsiradékban a vöröshagymát üvegesre dinsztelem, az egész köményt megfuttatom rajta, a húskockákat a zúzott fokhagymával magas hőfokon fehéredésig pirítom. Meghintem őrölt paprikával, a lecsóalapot belekeverem, annyi vizet öntök rá, amennyi éppen ellepi, sózom, borsozom, addig párolom rövid lével, ameddig a hús már majdnem megpuhult.

    Hozzáadom az aprított zöldségeket (zellert, karalábét egyben), kiegészítem annyi vízzel, amennyi levest szeretnék kapni, utána fűszerezem, ételízesítőt, kevés őrölt köményt adok hozzá. Kb. fél órát lassan főzöm.

    A burgonyát megtisztítom, darabolom és a leveshez adom. Együtt főzöm még kb. 15 percig, közben csipetkét szórok bele, csipetnyi cukorral, pici ecettel (nem lesz savanyú!) fokozom az ízeket, zöldfűszerrel ízesítem.

    Rövid pihentetés után kenyérrel vagy pékáruval tálalom ízlés szerint.

  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Hozzászólások

Peszeki Orsolya 2 évvel ezelőtt
Pontosak a hozzávalók, és nagyon finom leves született belőle. Bár legközelebb kihagyom belőle az ecetet és a cukrot, mert így az íze túlságosan hasonlított a bablevesre.

Hasonló Receptek

Magazin