Semla - svéd marcipános-tejszínes desszert

A semla egy hagyományos skandináv édesség. Állandó alkotóeleme a kardamom, a mandula, a marcipán, a tej és a tejszín

Hozzávalók

  • Hozzávalók 18 darabhoz:
  • 300 ml tejszín
  • 250 ml tej
  • 170 g liszt
  • 150 g marcipán
  • 75 g vaj
  • 25 g friss élesztő
  • 3 ek porcukor
  • 2 ek tej
  • 1,5 tk kardamom
  • 1 db tojás

Elkészítés

    1.

    Morzsoljuk el az élesztőt a langyos tejben, adjuk hozzá az olvasztott vajat és 1 ek porcukrot, majd futassuk fel a keveréket. Vegyítsük el a lisztet 1 csipet sóval és a kardamommal, majd adjuk az élesztős keverékhez, és 20 perc alatt gyúrjuk rugalmas tésztává. Fedjük le a tésztát egy tiszta konyharuhával, és 45 perc alatt kelesszük a duplájára.

    2.

    Formázzunk 40 g-os golyókat a tésztából, majd kelesszük további egy órán keresztül. Kenjük meg a zsemlék tetejét a felvert tojással, majd süssük 225 fokra előmelegített sütőben 12 perc alatt készre. Végül hagyjuk kihűlni.

    3.

    Vágjuk le egy recés késsel a zsemlék felső negyedét. Egy kiskanállal vájjuk ki a közepüket, majd töltsük bele a forró tejjel elkevert marcipánt. A tejszínt verjük lágy habbá, töltsük csillagcsöves habzsákba, és díszítsük ki vele a zsemléket. Porcukorral meghintve, forró, tojáslikőrös tejjel tálaljuk.

A marcipánmasszát könnyebben el tudjuk dolgozni a tejjel, ha előtte kissé átgyúrjuk.
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Hozzászólások

Hasonló Receptek

Magazin