Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Selymes levesek

Télen kedveljük a tartalmasabb étkeket, ugyanakkor nem érdemes csupa nehéz, zsíros fogást fogyasztani. Jó választás a tartalmas krémleves. Ha sok zöldséggel készítjük, azt szervezetünk is meghálálja.

Nem véletlen, hogy arra tanítottak minket: „tessék a levest is megenni!” A főétkezés nálunk levessel kezdődik. Olyan hagyománya ez a magyar és európai gasztronómiának, amit nem szabad elfelejteni, még ha a főzőműsorokban nem is divat leveseket főzni. És boróngós téli napokon olyan jól esik nagy tányér gőzölgő leves!

Aki sok levest eszik (többnyire kalóriaszegény ételek), annak sokkal kevesebb is elég a második fogásból és a gyakran teljesíthetetlennek tűnő napi másfél-két literes folyadékbevitelt is nagyban segíti vele. Bebizonyították, hogy a rendszeres levesevők kevesebb kalóriát és zsírt fogyasztanak, így testsúlyuk is kisebb.

Egy tartalmas leves laktató, rostokban gazdag, csodás fogyókúrás fogás. Még egy könnyű édesség, például egy krémtúró is belefér így az ebédbe.

A minap elemi erővel tört rám a zöldséghiány. Elrohantam a piacra, összevásároltam, ami volt: káposzta, rengeteg póréhagyma, krumpli, hagyma, répa, petrezselyem. Összevagdostam, kevés vajon dinszteltem, vízben megfőztem, turmixoltam. Kész is lett az isteni zöldségkrémleves (francia alaprecept). Ízesíthető sok borssal, szerecsendióval, tejföllel és sült hagymával. Mennyei ízek. Kalória, zsír alig van benne.

Hívhatnánk nyugodtan csodalevesnek is. Például gyomorrontás után vagy lábadozónak is megfelelő étel. Ha csínján bánunk a fűszerezéssel, kisbabának is adhatjuk.

Bátran kísérletezzünk saját levesekkel, nehéz lenne elrontani: megfőzzük, összeturmixoljuk, ízesítjük. Néhány ötlet, jó tanács a vállalkozó kedvűeknek:

  • Az alaplé lehet víz, de zöldségleves vagy húsleves is. Ebből főzzünk hétvégén egy nagy adagot, aztán a maradékból minden nap más ételt varázsolhatunk.
  • A puszta zöldségeken kívül tehetünk a levesbe tejszínt, krémsajtot is. Egyenesen a turmixgépbe, de utólag is hozzákeverhetjük.
  • Turmixolás előtt félre is tehetünk pár szem zöldséget, majd azt visszatehetjük a kész levesbe utólag. Van, aki jobban szereti az olyan levest, amiben van mit rágni.
  • Próbálgassuk bátran a legvadabb kombinációkat! A narancsos-gyömbéres répakrémleves például nagyon finom!
  • Sok gyerek nem szívesen lát zöldséget a tányérján. A krémlevesben sokat észrevétlenül el tudunk rejteni.
  • Tálalhatjuk a levest pirított kenyérkockákkal is, ami lehet fokhagymás, sajtos is.
  • Magokkal is megszórhatjuk a levest, például tökmaggal vagy földimogyoróval.
  • A levesbetét lehet valamilyen gombóc is.

Még több krémleves >>>

Ezek is érdekelhetnek

Friss