Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Savas és lúgos ételeink

Régóta tudjuk, hogy egyes élelmiszerek savas, míg mások lúgos pH értékűek, a természetes egyensúly felborulása pedig betegségekhez vezethet. Mi savas és mi lúgos? Mivel ellensúlyozhatjuk az elsavasodást? Mindjárt kiderül...

Vérünk átlagos pH értéke 7,35-7,45 közötti tartományban mozog. Életmódunktól, így táplálkozásunktól függően ez az érték akár napról napra változhat, közérzetünk és egészségünk pedig vele együtt változik. Optimális esetben szervezetünknek enyhén lúgosnak kell lennie ahhoz, hogy a különféle betegségekkel szembeni védekezés és az anyagcsere hatékonyan működjön. Amennyiben valaki túlságosan sok húst és keményítőt fogyaszt, szervezete elsavasodik. Ennek következtében létfontosságú szerveink nem képesek megfelelően működni, és a test védelme meggyengül. A savasodás következtében szervezet magából vonja ki a számára szükséges ásványi anyagokat (a magnéziumot, kalciumot, nátriumot stb.), és ez a folyamat hosszú távon betegségek kialakulásához vezethet.

Sajnos napjainkban a legtöbb ember képtelen megoldani, hogy a hétköznapok rohanó tempójába fix és tartalmas étkezéseket iktasson, pedig ez az egészséges táplálkozás legfontosabb alappillére. Az ülőmunka, a sportmentes élet, a gyorséttermekben és büfékben bekapott ételek tápérték szempontjából többnyire értéktelen falatok, amelyek nagymértékben elősegítik a szervezet elsavasodását. Éppen ezért kiemelten fontos, hogy odafigyeljünk az egészségünkre, és megpróbáljunk változtatni az életmódunkon.

Az elsavasodás lehetséges tünetei

- állandó fáradság
- gyenge immunrendszer
- gyakori fejfájás
- gyomor-, bél- és emésztési panaszok
- mellkas-fájdalom
- csúnya, színtelen, problémás arcbőr
- narancsbőr

Testünk üzenetei

Ha kíváncsiak vagyunk arra, hogy szervezetünk mennyire savas és lúgos, vásároljunk lakmuszpapírt, és vizsgáljuk meg a nyálunkat! Ideális esetben a tesztcsíkon kék színt fogunk látni, ez azt jelenti, szervezetünk sav-lúg egyensúlya megfelelő. Amennyiben zöld szín jelenik meg az indikátoron (ami arról tanúskodik, hogy a szervezetünk elsavasodott), minél hamarabb életmód-változtatásra van szükség. A sárga szín súlyos betegségekre utal, ez esetben célszerű teljes körű kivizsgálásnak alávetnünk magunkat, hogy egyensúlyba hozzuk szervezetünket. (A teszt nemcsak nyállal, hanem vizelettel is elvégezhető, ilyen esetben azonban az eredményt  nagyban befolyásolják az aznap elfogyasztott élelmiszerek.)

Ahhoz, hogy egészségesek legyünk, meg kell találnunk a savas és lúgos pH értékek megfelelő egyensúlyát. Táplálkozáskutató szakemberek állítása szerint ez az arány a következő:
- 80%-ban lúgos (zöldségek, gyümölcsök)
- 20%-ban savas (keményítő, fehérje)
Ez az összeállítás az első pillantásra a legtöbb embernek nehézséget okoz, pedig csak egy kis változtatásra van szükség, ahhoz, hogy megfelelően táplálkozzunk.
Néhány jó tanács:
1.) Törekedjünk arra, hogy fehérjét kizárólag zöldséggel fogyasszunk
2.) Keményítőkhöz szintén zöldségeket válasszunk
3.) Gyümölcsöket önálló, kis étkezések részeként együnk
4.) A zöldségek és gyümölcsök 50%-a lehetőleg friss és nyers legyen, hiszen így tudunk a legtöbb vitamint és ásványi anyagot kiválasztani belőlük
5.) A fehérjéket célszerű párolni, főzni vagy grillezni. Kerüljük a bő olajban való sütést

Elkerülendő savasító élelmiszerek

Sok olyan savasító élelmiszer létezik, amelyet büntetlenül fogyaszthatunk, ám léteznek olyanok, amelyeket jobb ha elkerülünk illetve megpróbálunk mással helyettesíteni.
- A fehér cukor erősen savasít, oxigénszegény környezetet teremt maga körül, gyengíti az immunrendszert.   
- A kóla rendkívül magas savas kémhatással rendelkezik. (Egy pohár kóla savas kémhatását körülbelül tíz pohár ionizált lúgos víz tudja ellensúlyozni!)

  • Kinyomtatom
  • Elmentem
  • Elküldöm
Promóció

Hozzászólások

Batorfisz
Kedves Nyuszimanó! Szeretnem en is elkérni a savasító, lúgosító ételek listáját a Szilvia.batorfi@gmail.com-ra. Köszönettel Szilvi
Szaboandi0505
Kedves Nyuszimanó! Édesanyám COPD-ben szenved, az oxigénszintje nagyon alacsony, és emiatt a szervezet PH szintje is összezavarodott, túl savas lett. Szeretném én is elkérni a táblázatot, mert azt \"olvastam össze\", hogy a táplálkozással nagyban lehet befolyásolni a helyes szintet. email: babafelszereles@gmail.com Előre is nagyon köszönöm.
kiscsitri
Kedves Nyuszimano! Ha még lehetséges el tudnád küldeni nekem azt a táblázatot vagy bárki, akinek már átküldte? Nagy szükségem lenne rá! Előre is köszönöm! email: duber.niki@gmail.com
pedit78
Kedves Nyuszimano! Én is nagyon örülnék, ha megküldenéd a listádat a pinter.edi@hotmail.com címre. Előre is nagyon köszönöm!
hoagi
Kedves Nyuszimano! Igaz, már két és fél év telt el a bejegyzésed óta, de látom, még most is kérik a listádat. Én is csatlakoznék a hozzászólókhoz, mert annyi ellentmondásos infó van a neten, jó lenne egy hiteles forrás. Nagyon köszönöm előre is, e-mail címem: horvath.agnes@gmail.com
anytus
Kedves Nyuszimano! Én is nagyon szépen megkérnélek, hogy jutasd el a lsitás a ppannitta@gmail.com e-mail címre. Előre is hálás köszönet!
fitoa1
Kedves nyuszimano! Ha lehet, nekem is küldd el a savasító/lugosító ételek listáját. E-mail címem: nfitoa1@gmail.com. Előre is köszönöm.
Mimike04
Kedves nyuszimano! Ha lehetséges nekem is el tudnád küldeni a savasító/lugosító ételek listáját? E-mail címem: eszem31@freemail.hu. Előre is köszönöm! :)
andipatak
Sziasztok legyetek olyan jók és nekem is küldjetek a természetgyógyász által ajánlott lugosító listát.Előre is köszönöm.andipatak@citromail.hu
pongone
Kedves nyuszimano! Kerlek ha lehetseges nekem is kuld mar el a listat. Elore is koszonom.Wagontaurus@freemail.hu a cimem.

Magazin