Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Savanyú káposzta rusztikus levesben

A téli hónapok elképzelhetetlenek savanyú káposzta nélkül! Nyersen, már a piacon micsoda remek dolog kóstolgatni! Persze gyakran nem óriás hordókból, hanem előre csomagolva kerül a háztartásba, de készüljön belőle gyors saláta, leves, egytálétel vagy a nagy klasszikusok bármelyike – kihagyhatatlan ilyenkor!

A savanyú káposzta egyike azoknak a rendkívül egészséges és kalóriákban igencsak takarékos (100 gr/19 Kcal) alapanyagoknak, amely Európa nagy részén megkerülhetetlen részét képezi a téli étrendnek. Évezredes hagyománnyal rendelkezik a káposzta tartósításának ez a módja. Már a régi görögök és rómaiak ismerték az eljárást, és fogyasztották lelkesen, de az ókori Kínában is igen kedvelték.

A nyers savanyú káposzta elsősorban C-vitaminban gazdag (csak a 18. században jöttek rá, hogy hosszú tengeri utakon a skorbut kitűnő ellenszere), de A-, B- és K-vitaminokat, tejsavat, valamint számos hasznos ásványi anyagot tartalmaz. Nyersen falatozgatva a fertőzéses megbetegedések ellen is védelmet jelent, ami mostanában több mint aktuális!

Annyi féle fogásként tálalható, hogy szinte mindenkinek megvan a maga kedvence. Épp ezért jólesik kísérletezni is vele, a hagyományos elkészítési módokat, illetve a fűszerezést kissé megbolondítani.

Magyarországon a székelykáposzta, töltött káposzta, rakott káposzta számítanak talán a legnépszerűbbeknek, de Németországban szabályosan nemzeti eledelnek számít a savanyú káposzta, amelyhez sok esetben füstölt hús, kolbász jár. A belőle készült egytálételek, levesek Orosz- vagy Lengyelország-szerte is igen kedveltek. Hovatovább Európa majd’ minden országában akad egy-egy nemzetinek számító laktató savanyú káposztás étel.

Hagyományos fűszerei közé tartozik a kömény és a babérlevél, de bors, paprika is szinte mindegyik fogásban szerepel. A tárkony is igen jó barátságban van a káposztával, markáns ízei valósággal új életre kelnek egy jó káposztás fogásban.

Téli hidegben minden kicsit rusztikus, tartalmas leves valóságos áldás. A savanyú káposzta pedig szinte kínálja magát, hogy igazán melengető étellé alakuljon. Sokszor szinte a legegyszerűbb hozzávalókban rejlik a siker. Ebbe a levesbe is csak olyan zöldségek kerültek, amelyek könnyedén beszerezhetők bárhol.

Az ízeiben pedig alapvetően háromféle fűszer játszik meghatározó szerepet: a füstölt paprika, az őrölt tárkony és a feketebors. A savanyú káposzta jellegzetes aromáit kissé szelídítik, ugyanakkor különlegesen ízletessé is varázsolják. Mivel a füstölt ízvilágról a paprika gondoskodik, sárgarépa- és gombaszeletek egészítik ki ezt az igazán egyszerűen elkészíthető, szinte egytálételként is fogyasztható gazdag, rusztikus levest, amely távol tartja a meghűlést – és igazi téli eledel. Érdemes jókora porciót készíteni belőle – akár napokig tűri a frizsiderben tárolást.

Tárkonyos savanyú káposztaleves – gazdagon

Hozzávalók 6-8 személyre:
½ kg savanyú káposzta
½ kg sárgarépa
30 dkg friss csiperke
1 nagyobb fej lilahagyma
1 evőkanál füstölt paprika (nagyobb élelmiszer-áruházban, fűszerüzletben beszerezhető)
1 evőkanál őrölt, szárított tárkony
4 db babérlevél
1 l zöldségleves
2 dl tejföl
1 teáskanál kukoricakeményítő
1 evőkanál olívaolaj
ízlés szerint feketebors, só 

Elkészítés: A zöldségeket megtisztítom. A hagymát apró kockákra vágom, a sárgarépát és a gombát uborkagyalun vékony karikákra szeletelem.  Egy jókora lábosban az olajon üvegesre pirítom a hegymát, hozzáadom a füstölt paprikát és a tárkonyt, majd a savanyú káposztát és a babérleveleket. Fedő alatt 5-8 percig párolom, majd borsozom, felöntöm a levessel. Mikor felforrt, hozzáadom a sárgarépaszeleteket. További 6-8 percig főzöm, végül hozzáadom a gombaszeleteket is, és már csak 4-5 percet főzöm. Így a sárgarépa még enyhén roppanós marad, a gomba nem esik szét. A keményítőt elkeverem a tejföllel, a levesből egy evőkanálnyival elkeverem, majd behabarom a levest. Forralás után el is készült.
Friss kenyérrel és tejföllel kínálom.

Mint minden káposztás ételnél, itt is igaz, hogy melegítve még ízletesebb, mire összeérnek az ízek. Igazi melegítő fogás! Aki szereti, természetesen füstölt hússal is gazdagíthatja.

Ezek is érdekelhetnek

Friss