Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Savanyú káposzta húsgombóccal

Hozzávalók

  • 80 dkg vecsési fehérboros káposzta
  • 1 fej vöröshagyma
  • 10 dkg füstölt szalonna (kolozsvári)
  • 1 dl étolaj
  • 1,5 ek pirospaprika
  • 40 dkg darált sertéshús
  • 1 csésze rizs
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 tk őrölt köménymag
  • 2 db tojás
  • 1 tk bors
  • 1 tk majoránna
  • 10 dkg füstölt kolbász
  • 2 ek étolaj
  • 2 ek liszt
  • tejföl (a tálaláshoz)

Elkészítés

    1. Az olajon megfuttatjuk a csíkokra vágott szalonnát, beledobjuk az apróra vágott hagymát, üvegesre pároljuk. Meghintjük 1 evőkanál pirospaprikával, ráöntünk 1 liter vizet, beletesszük a savanyú káposztát, babért, és felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje, majd elkezdjük forralni.
    2. Közben a darált húst összekeverjük azátmosott rizzsel, azapróra vágott fokhagymával, megfűszerezzük az őrölt köménymaggal, 1 tkpirospaprikával, kicsit megsózzuk, borsozzuk, és összegyúrjuk atojásokkal. Vizes kézzel kb. 3 cm átmérőjű gombócokat formálunk belőle, és egyenként a forrásban lévő káposzta tetejére ültetjük a kb. 8-10 db gombócot. Csak akkor mozgassuk a fazekat, amikor a tojástól már összeálltak a gombócok. Meg fognak nőni, ezért nagyobb fazekat használjunk, és ha kell, öntsünk fel egy kis vízzel. 1 órán át főzzük.
    3. Kb. 30 perc főzés után befűszerezzük a káposztát a borsikafűvel, majoránnával, és beletesszük a karikára vágott kolbászt. Még főzzük 30 percig.
    4. Közben az olajon a lisztből világos rántást készítünk, 1 kávéskanál pirospaprikát adunk hozzá, és felöntjük1 dlhideg vízzel. A fazékból kivesszük a gombócokat, óvatosan hozzáadjuk a rántást, összekeverjük a káposzta levével, és 1-2 percig forraljuk.
    5. Tálaláskor előbb a gombócokat tesszük tányérra, majd erre öntjük a tejfölt.

    SAVANYÚ KÁPOSZTA FÜSTÖLT HÚSSAL ÉS HÚSGOMBÓCCAL >>> 

    FEHÉRBOROS KÁPOSZTA HÚSGOMBÓCCAL >>> 

Megjegyzés

Nálunk sokszor volt ez ebédre, és nem szoktuk káposztába tölteni, mert régen nem lehetett kapni felénk. Így tehát csak a gombócok főttek a káposztában, finom kolbász és szalonna társaságában.

zsuzsamama56
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ezek is érdekelhetnek

Promóció

Hasonló Receptek

Magazin