Savanyú káposzta húsgombóccal

Hozzávalók

  • Hozzávalók:
  • 80 dkg vecsési fehérboros káposzta
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 10 dkg füstölt kolozsvári szalonna
  • 1 dl étolaj
  • 1-2 evőkanál pirospaprika
  • 40 dkg darált sertéshús
  • 1 csésze rizs
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál őrölt köménymag
  • 1 teáskanál őrölt pirospaprika
  • 2 db közepes méretű tojás
  • 1 teáskanál bors
  • 1 teáskanál majoránna
  • 10 dkg füstöltkolbász
  • 2 evőkanál étolaj
  • 2 csapott evőkanál liszt
  • 1 mokkáskanál pirospaprika
  • A tálaláshoz:
  • ízlés szerint tejföl

Elkészítés

    Elkészítés: Az olajon megfuttatjuk a csíkokra vágott szalonnát, beledobjuk az apróra vágott hagymát, üvegesre pároljuk. Meghintjük 1-2 evőkanál pirospaprikával, ráöntünk 1 liter vizet, beletesszük a savanyú káposztát, babért, csilipelyhet ,és felöntjük annyi vízzel, hogy éppen csak ellepje, majd elkezdjük forralni.

    Közben a darált húst összekeverjük 1 csésze mosott rizzsel, 2 gerezd apróra vágott fokhagymával, megfűszerezzük az őrölt köménymaggal, pirospaprikával, kicsit megsózzuk, borsozzuk, és összegyúrjuk 2 tojással. Vizes kézzel kb. 3 cm átmérőjű kis gombócokat formálunk, és egyenként a forrásban lévő káposzta tetejére ültetjük a kb. 8-10 db gombócot. Csak akkor mozgassuk a fazekat, amikor a tojástól már összeálltak a gombócok. (Meg fognak nőni, ezért nagyobb fazekat használjunk, és ha kell, öntsünk fel egy kis vízzel.)

    Kb. 30 perc főzés után befűszerezzük a káposztát a borsikafűvel, majoránnával, és beletesszük a karikára vágott kolbászt. Még főzzük 10 percig.

    Közben 2 evőkanál olajon a lisztből világos rántást készítünk, pirospaprikát adunk hozzá, és felöntjük kevés hideg vízzel. A fazékban félretoljuk a gombócokat, óvatosan hozzáadjuk a rántást, összekeverjük a káposzta levével, és 1-2 percig forraljuk.

    Tálaláskor előbb a gombócokat tesszük tányérra, majd erre öntjük a tejfölt.

Megjegyzés

Nálunk sokszor volt ez ebédre, és nem szoktuk káposztába tölteni, mert régen nem lehetett kapni felénk. Így tehát csak a gombócok főttek a káposztában, finom kolbász és szalonna társaságában.

Németh Miklósné
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Hozzászólások

Hasonló Receptek

Magazin