Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Savanyú káposzta házilag

default user icon

Hozzávalók

  • 10 kg káposzta
  • 20–25 dkg só
  • köménymag
  • fekete bors
  • babérlevél
  • csípős paprika szeletek (piros)
  • birsalma szeletek

Elkészítés

    1. A gondos tisztítás után a káposztafejeket szeletelőgépen vékonyan felszeleteljük. A gyalult káposztát savanyúságos vödörbe vagy műanyag hordóba rétegezzük. Minden réteget egyenletesen sózzuk, fűszerezzük.
    2. A kora őszi káposztához adjunk 25 dkg sót, ha hűvösödik az idő, elég 20 dkg. Helyezhetünk közé egész fej káposztát, melynek a torzsáját kifúrjuk, a lyukat pedig teletömjük sóval. Az egész fejeket szeletelt káposztával fedjük, soronként tapossuk, illetve tömörítjük. Ennek célja a levegő kiszorítása. Ezt addig kell végezni, amíg a lé el nem lepi a káposztát.
    3. A teli edényt legtöbbször fa fedővel takarjuk, és vízzel töltött műanyag kannával súlyozzuk. A súly a káposzta súlyának körülbelül 20%-a. Az első időszakban 15–20 Celsius-fokon erjed. Ilyenkor intenzív habosodás jön létre. Ezt el kell távolítani.
    4. A második időszakban csendes erjedés jön létre, ilyenkor is gondosan kell tisztítani. 18–20 nap múlva fogyasztható a kész savanyú káposzta. Fontos, hogy a káposzta őszi, savanyítási fajta legyen.

    UNOD A KOVÁSZOS UBORKÁT? ÍME 3 SAVANYÍTOTT KÜLÖNLEGESSÉG A KAMRAPOLCRA >>> 

    ÍGY SAVANYÍTS KÁPOSZTÁT EGYSZERŰEN - LÉPÉSRŐL LÉPÉSRE >>> 

Megjegyzés

Éberlai Géza receptje.

MME
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ezek is érdekelhetnek

Promóció

Hasonló Receptek

Magazin