Részletes receptkereső »
  •  
  • Bonafarm  
  •  
  •  

Savanyú a káposzta

Cikk mentése

Cikk mentése

Cikk megosztása
Cikk elküldése

Cikk küldése

Cikk nyomtatása

Cikk nyomtatása

Cikk mentése

Savanyú a káposzta

Cikk mentéshez be kell jelentkezni!


Elfelejtetted a jelszavadat, vagy nem regisztráltál még?
Kérj jelszóemlékeztetőt vagy regisztrálj !
Nem sikerült az aktiválás vagy inaktív a fiókod még? Itt újra kérheted az aktiváló kódot!

Cikk elküldése

Savanyú a káposzta

Címzett neve:
Címzett e-mail címe:
Megjegyzés:
Küldő neve:
Küldő e-mail címe:
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:
Volt már veled olyan, hogy a hűtőben (neadjisten a kamrában lévő nagy káposztásbödönben) várakozó káposztára jártál, fejed hátrahajtva engedted nyitott szádba a világos káposztacsíkokat, hogy aztán szemedet a savanyúságtól összehúzva rágcsáld a mennyei mannát? Ha igen, te is a savanyú káposzta rajongóinak táborát gyarapítod.
A savanyú káposzta

A savanyú káposzta fejeskáposztából készül, melyből átlagosan 7-8 kg-ot fogyasztunk évente. A fejeskáposzta a világ egyik legfontosabb zöldségféléje, az évente termő zöldségmennyiség 10%-át ez teszi ki.

Székelykáposzta, székelygulyás, töltött káposzta... kiváló egytálételek savanyú káposztából Székelykáposzta, székelygulyás, töltött káposzta... kiváló egytálételek savanyú káposztából

C-vitamin-tartalma igen magas, 20 mg/100 g, és ezt savanyítás után is megőrzi. Jól tudta ezt James Cook, aki savanyú káposztával óvta hajósait a skorbut ellen.

A savanyítást sóval vagy sós vízzel kezdik el, miután a káposztát gyaluval vagy késsel apróra metélik. Különféle ízesítőket is használnak: hagymát, kaprot, borsot, tormát. Az erjesztés hordóban vagy kádban történik, a fedelet kővel szorítják le, mivel fontos, hogy a káposzta a kieresztett lé alatt maradjon az erjesztés teljes ideje alatt, mely 10-90 napig tart - a hőmérséklettől függően. A természetes úton savanyított káposzta sárgás színű, a vegyi savanyítás eredménye pedig hófehér káposzta.

A savanyú káposztát a világ minden olyan országában ismerik, ahol a fejeskáposzta megterem, a németeknél Sauerkraut (ejtsd zauerkraut), a franciáknál choucroute (ejtsd: sukrut) néven elterjedt kedvenc.

Savanyúkáposzta-történelem

A most is használt káposztasavanyító eljárást állítólag a németeknek köszönhetjük, azonban már a kínai nagy fal építőmunkásai is fogyasztottak rizsborban érlelt káposztát.

A savanyítási eljárás szinte minden országban azonos, bár vannak különbségek, például az erjesztőalkalmatosságok és a fűszerezés tekintetében.

Hazánkban a legismertebb a vecsési savanyú káposzta és a többi vecsési savanyúság, melyet a 19. századtól készítenek ide betelepült sváb családok receptjei alapján. A vecsési savanyúságkészítők a savanyú káposztát paprikába és cseresznyepaprikába töltik, vegyesvágottként is árusítják.

Kiválóan illik a savanyú káposztához a kolbász és mindenféle füstölt hús Kiválóan illik a savanyú káposztához a kolbász és mindenféle füstölt hús

Savanyú káposzta, mint vitaminforrás és fogyasztószer

A savanyú káposzta rengeteg C-vitamint tartalmaz. Nyers formában tejsavtartalma vetekszik a joghurtéval. Levét a bélrendszer seprűjének is nevezik, mivel erősíti a bélflórát, és megsemmisíti a baktériumokat. A Pittsburgh-i Egyetemen végzett kutatás szerint a naponta 10 deka savanyú káposztát fogyasztó férfiak 90%-ánál potencianövelő hatást váltott ki.

Főleg böjt kiegészítőjeként alkalmazzák, de kitűnő a máj tehermentesítésére is.

Kedvenc savanyú káposztás ételeink

A hagyományosan érlelt savanyú káposzta nem fehér, hanem sárga A hagyományosan érlelt savanyú káposzta nem fehér, hanem sárga

Savanyúságként vagy szendvics mellé önmagában is nagyon finom. Vannak, akik felkarikázott hagymával érlelik néhány órát, kevés olajjal meglocsolva fogyasztják - ez a saláta kitűnő immunerősítő, ami a téli időszaban nem elhanyagolandó szempont.

A legnagyobb klasszikus természetesen a töltött káposzta, amit csak nagy adagban érdemes készíteni, viszont sokáig eláll. Télen jólesik a forró leves, a különféle káposztás korhelylevesek pedig tartalmasak és kiadósak is. Gyakran készül a káposzta csülökkel, füstölt hússal, kolbásszal, nem csak nálunk népszerűek ezek, de a bajor vagy az elzászi konyha is szívesen készít kiadós egytálételeket savanyú káposztával. És akkor még nem is említettük a pörköltös alapon főzött tartalmas székelykáposztát...

A savanyú káposzta a hűtőben sokáig eláll, rostokban és vitaminokban gazdag, és mindehhez még igen baráti az ára. Egyszóval: éljen a savanyú áposzta, de mindenek előtt: éljünk vele mi is, minél gyakrabban!

Savanyúkáposzta krémleves

Hozzávalók:
4 evőkanál olaj
1 fej vöröshagyma
25 dkg savanyú káposzta
só, bors, babérlevél, borsikafű
5 dl húsleves alaplé
tejföl

Elkészítés: 4 dkg olajon pároljunk meg egy finomra vágott vöröshagymát. Adjunk hozzá 25 dkg savanyú káposztát. Fűszerezzük sóval, borssal, babérlevéllel, borsikafűvel. Öntsük fel kb. fél liter alaplével, majd forrás után botmixerrel turmixoljuk. Dúsíthatjuk tejföllel.

Korhelyleves

Hozzávalók:
1 kg savanyú káposzta
1/2 kg (csípős) szárazkolbász
feketebors
ízlés szerint tárkony
tejföl

Elkészítés: A felkarikázott kolbászt süssük zsírjára. Ha túl sok a zsír, öntsünk le belőle. Amikor a kolbász kellemesen ropogós, öntsük rá a káposztát (kevés káposztalé mehet rá). Forgassuk át, majd engedjük fel vízzel. Fűszerezzük ízlés szerint borssal. 20 perc főzés után öntünk annyi tejfölt hozzá, ami pótolja az elpárolgott vizet, tehetünk bele ízlés szerint tárkonyt (ne túl sokat, mert erős az íze). Ha felforrt, máris kész, tálalhatjuk.

Nyersen savanyúságként, salátaként is érdemes fogyasztani a finom C-vitamin forrást! Nyersen savanyúságként, salátaként is érdemes fogyasztani a finom C-vitamin forrást!

Székelygulyás

Hozzávalók:
80 dkg sovány sertésoldalas
1 nagy fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 kg savanyú káposzta
1 hegyes-csípős zöldpaprika
1 paradicsom
4 evőkanál olaj
1 kávéskanál pirospaprika
1/4 kávéskanál köménymag
1 babérlevél
3+1 dl tejföl
3 dkg (rizs)liszt
1 szál petrezselyem

Előkészítés: A húst megmossuk, majd ahogyan a csontok engedik, kisebb darabokra vágjuk. A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, a hagymát finomra vágjuk. A savanyú káposztát kissé kiöblítjük, és lecsepegtetjük. A zöldpaprikát és a paradicsomot megmossuk, a zöldpaprikát kicsumázzuk és felkarikázzuk, a paradicsomot meghámozzuk és felaprózzuk.

Elkészítés: Az olajat felforrósítjuk, megfonnyasztjuk benne a hagymát, rádobjuk a húst, és erős tűzön 2-3 percig pirítjuk. Megszórjuk a pirospaprikával és a köménymaggal, hozzáadjuk az áttört fokhagymát, a zöldpaprikát és a paradicsomot, egy kevés sót, majd fedő alatt puhára pároljuk (45-50 perc). A savanyú káposztát 1/2 dl vízzel és a babérlevéllel puhára pároljuk (35-40 perc, a kuktában 20 perc), ha túl sok levet eresztene, leszűrjük. Elhabarunk a (rizs)liszttel 3 dl tejfölt, a pörkölthöz adjuk, felforraljuk, aztán beleforgatjuk a káposztát, és további 5 percig forraljuk. A babérlevelet kidobjuk, a káposztát mély tálba szedjük, tetejét a maradék 1 dl tejföllel és petrezselyemmel díszítjük.

Rakott káposzta

Hozzávalók:
1 kg savanyú káposzta
1 hagyma
1 paradicsom
1 paprika
50 dkg darált hús
2 bögre rizs
3 pohár tejföl
őrölt pirospaprika
25 dkg bacon

Elkészítés: Az olajon megpirítjuk hagymát, majd rátesszük a darált húst, és kis lángon hozzáadjuk a pirospaprikát. Rádobjuk az apróra vágott paradicsomot és paprikát, hagyjuk, hogy kieressze a levét és jól összerottyanjon. A rizst megmossuk és leszűrjük. Külön edényben olajon megpirítjuk és felöntjük annyi vízzel, hogy kétujjnyira ellepje. Fedő alatt forrásig főzzük, majd a fedő alatt hagyjuk párolódni. A káposztát kis olajon megpároljuk. Egy nagy tűzálló tálat kibélelünk szalonnával, beletesszük a káposzta felét, erre jön a darált húsos ragu, majd rizs és tejföl. Megismételjünk a rétegezést, a tetejére bacont is lehet tenni. 35-40 perc alatt összesütjük.

Receptek savanyú káposztával >>>

Töltött káposzta készítése >>>

A csodálatos káposzta >>>

A töltött káposztának rengeteg változata létezik A töltött káposztának rengeteg változata létezik
 

SB

Hozzászólás a cikkhez

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni!

Belépés



Hozzászólások

Összes hozzászólás: 16 db
  • 2013. november 13. 08:09
    Én másképpen készítem a korhelylevest, ezt most meg is osztom a T. Olvasókkal. Sötét zsemleszínű, hagymás-paprikás rántást készítek, felöntöm káposztalével, majd a leves mennyisége szerinti vízzel, sózom, vagy házilag eltett darált és sózott paprikát teszek bele, hozzáadom a kissé összeaprított savanyú káposztát, a karikára vágott kolbászt, és betétnek egy jó maréknyi rizst. Puhára főzöm, tejfölt külön kínálok melléje.
  • 2013. november 11. 10:28
    Családunkban kb. 20 éve készítjük magunk a savanyú káposztát. 1 kg képosztához 2 dkg só kell, ízlés szerint szemes fekete bors, babérlevél, szárított fűszerpaprika, néhány birsalma gerezdekre vágva. Lehet kapni cserép savanyító edényt, amibe jó erősen bele kell nyomkodni a sós képosztát, amíg levet enged, a tetején levő vályúba vizet kell önteni, és mehet rá a fedő. Arra kell vigyázni, hogy a vályúból a víz ne párologjon soha el, attól függ, hol tároljuk, néha pótolni kell. Hónapokig eláll.
    Anyukám frissen is szokott káposztát savanyítani. A leszelt káposztára sós meleg vizet öntött, egy képoszta levélre egy szelet kenyeret tett, úgy hogy a lébe érjen, és meleg helyen 3-4 napig állni hagyta. Ahogy visszaemlékszem, az is nagyon finom volt.
  • 2013. november 10. 19:47
    Kedves maxibébi!
    Kérlek szépen, légy kedves leírni az általad készített recepted hozzávalóit, szeretném én is elkészíteni, sőt a lányom, aki Madridban él /ott nem ismerik a savanyú káposztát/ neki is nagy örömet szereznél vele, mert kint saját maga el tudná készíteni; imádja, ha hazajön rendszeresen készítek ilyen ételt.
    Előre is nagyon köszönöm.
  • 2012. december 7. 14:46
    koszonom a jo otleteket.
  • 2012. február 1. 14:45
    Töltött káposztát gerslivel kaporral,csomborral és 1 liter paradicsom lével készítem és a közepében van 1 füst.csülök,/de nem a rossz oltott csülök/a gyerekeim haverjai ,mindig azt kérdezik mikor lesz káposzta.A csombor és a kapor a töltelékben is van.Elfelejtettem a töltelékbe rakok 15 dkg apróra vágott füst.tarját és fél pritamin paprikát.Próbáljátok ki naon fini.
  • 2012. február 1. 14:38
    Mindig 1 helyen kellett vegyem a savanyú káposztát,mert jó kis hasmarsot kapok tőle,pedig nagyon szeretem ,minden formában.Nagy sokára rájöttünk,hogy a tartósítótól ami benne van.Az egyik ismerősöm,a Tescoban lévő savanyúságos bodegában dolgozik,nagy sokára vettem ott káposztát,ujjonga mentem vissza hozzá ,hogy nem lett semmi mellékhatás.Ő közölte,csak sózva van tartósító nuku.Még 1 nagy előnye van,gyorsan megfő és jóízű.
  • 2010. december 17. 16:48
    Szeretném elmondani: A Székely gulyásnak semmi köze nincs a székelyekhez. Székely János, Petőfi Sándor barátja készítette el. Innen ered a "Székely gulyás" nevű ételünk,
  • 2010. március 25. 09:30
    a kömény magot kifelejtettem
  • 2010. március 25. 09:23
    Savanyú káposzta készítése otthon: Káposztát leszelem kicsit besózom ízesítem fekete borssal, barnaborssal, babérlevélel és egy órát állni hagyom, így levet enged. Utána befőttes üvegbe gyömöszölöm úgy hogy kb.3 cm legyen a tetejétől a maradék levet szétöntögetem az üvegekbe és lezárom. Kb 10 nap után fogyasztható, vagy tovább tárolható az üvegben. Nem kell megijedni ha esetleg valamelyik üvegből kicsit kifut a leve. Nemrég kaptam ezt a receptet és nekem nagyon bevált, van úgy hogy kisem várom a 10 napot hanem hamarabb megkezdem az üveget, ugynis nagyon szeretem a káposztát mindenféle képpen. Az üzleti savanyú káposztát nem szeretem mert nem tudom mivel savanyítják, így viszont nincs szükség hordóra sem és kevés káposztából is lehet finom otthoni savanyú káposztát készíteni.
  • 2010. március 11. 13:16
    ugyan már bárki tévedhet nem? és nem kellene ennyit okoskodni mert senki sem lehet tökéletes.és én úgy gondolom hogy a hagyományos töltött káposzta a legjobb enm kell mindent annyira túl cifrázni.szerintem a hagyományos ételek a legfinomabbak mert azokban csak az van amit mi ismerünk.
Hasznos csomag