Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

3 szuper sauvignon blanc szárnyasok, halak vagy spárga mellé - borajánló

default user icon
MME
Nincs még egy annyira harsogó és vibráló, a tavaszi zöldet idéző szőlőfajta, mint a sauvignon blanc. Kisütött végre a nap, megjelentek a piacokon a spárgacsokrok és a friss zöldfűszerek, amikhez tökéletesen illik, de a könnyed, vibráló karakterű bor a kültéri borozások egyik kedvence választása is.

A sauvignon blanc az egyik legismertebb aromatikus világfajta, amely Franciaországból, a Loire völgyéből és Bordeaux környékéről származik. Igazán divatos akkor lett, amikor a borkedvelők felfedezték maguknak a magas minőségű, Új-Zélandon készült sauvignonokat, amiket még a 80-as években telepítettek a szigetországban; emellett azért megtaláljuk szinte az összes ó- és újvilági borvidéken. A hűvösebb klímát és a meszes, lazább talajokat kedveli, így Magyarországon is inkább az ilyen borvidékeken érdemes keresni, tehát Neszmély, Etyek-Buda, Sopron, Észak-Balaton és Eger a jellemző hazai lelőhelyek.

Míg az óvilági tételek visszafogottabb karakterrel bírnak, addig az Újvilágban intenzív, illatos, trópusi gyümölcsös borokat készítenek, amiket igazán könnyen megszeretnek a borkedvelők. Attól függően pedig, hogy mennyire érett a szőlő, a skála egyik végén a zöld ízjegyeket, míg a másik végén a trópusi, barackos aromákat kapjuk. Egyes új-zélandi és kaliforniai termelők hagynak a borban egy-két gramm maradék cukrot is, ami a bor textúráját gazdagítja, ugyanakkor többségében teljesen szárazak a polcról levett sauvignonok. A fajtajelleg megőrzése miatt leginkább a tartályos erjesztés és érlelés a legelterjedtebb, de ha fahordóban érlelik, akkor sem hosszan, így általában érdemes fiatalon fogyasztani.

Népszerűségét egyedi, könnyen felismerhető és intenzív ízvilágának köszönheti. Felfedezhetjük benne a vágott füvet, a csalánt, a bodzát, az egrest, zöld gyümölcsöket, citrusokat, gyógynövényeket. Emellett élénk savak, könnyed test és alacsony alkohol jellemzi, így egyrészt magában is egy könnyen iható, kellemes bort kapunk, másrészt remekül párosítható különböző tavaszi fogásokhoz.

És hogy mikhez? Egyszerűen gondolkodjunk zöldben, és nem tévedhetünk. Minden friss zöldfűszerhez passzol, legyen az petrezselyem, bazsalikom, rozmaring vagy menta, de igazából bármeddig folytathatnánk a sort. A bor karaktere mellé a könnyedebb fehér és szárnyashúsok illenek, valamint az összes hal- és tengeri étel, de kínálhatjuk sült zöldségek, saláták, krémes kecskesajt mellé, illetve az egyik legismertebb párosítás a spárga és a sauvignon blanc.

Bujdosó Pincészet, Csomó Sauvignon Blanc 2017

A Bujdosó család többgenerációs balatoni borászat, akiktől a szőlőművelés mellett elválaszthatatlan a vitorlázás is, így boraikat is ehhez kötődően nevezik el. A Csomó sauvignon blanc-ban a fehér húsú gyümölcsök mellett a fajta herbális jegyei dominálnak. Könnyed, lendületes a korty, üde citrusos karakterrel, melyet jól egészítenek ki a zöldfűszeres jegyek. Élénk, játékos bor, amihez egyaránt jól illik a spárga hollandi mártással, a Cézár-saláta vagy a csalános rizottó.

Etyeki Kúria, Sauvignon Blanc 2017

Etyek „Budapest szőlőskertje”, ebben a szőlőskertben pedig remekül érzi magát a sauvignon blanc fajta, főleg a borvidék hűvösebb klímája miatt. Az Etyeki Kúriához mindig érdemes kilátogatni, hiszen a csodaszép pincészet teraszán, a tavaszi napsütésben igazán jó borozni. A bodzás, grépfrútos illatú és ízű, friss gyümölcsös, zöldfűszeres aromájú, könnyed bort sült halakhoz és rákhoz, cukkinis tésztához vagy tejszínes alapú pizzákhoz kínálhatjuk, de a csavarzáras palack a piknikezők kedvenc választása is lehet.



Gilvesy Pincészet, Sauvignon Blanc 2017

A Szent György-hegyi pincészet vulkanikus talajra ültetett sauvignon blanc-ja acéltartályban erjesztett tétel, különlegességét a finomseprős érlelés adja. Visszafogottabb karakterű, elegáns tétel, amely óvilági, francia stílusával hódít meg minket. A fehér húsú gyümölcsök mellett lime-os, grépfrútos, herbális és zöldfűszeres jegyeket érzünk. Fehér húsú szárnyasokhoz, de akár nyúl mellé is, illetve bármilyen kecskesajtos salátához vagy sült zöldséghez választhatjuk.

MELYIK BORHOZ MILYEN SAJTOT? 10 EGYSZERŰ SZABÁLY, HOGY JÓL SIKERÜLJÖN A BORKÓSTOLÓ >>>  
KINEK ÖNTS ELŐSZÖR? MELYIK OLDALRÓL? HOGYAN KÓSTOLD MEG A BORT? BORETIKETT >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss