Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Sárkánylecsó

default user icon
5/5

Hozzávalók

  • Hozzávalók:
  • 20–30 dkg zöldpaprika
  • 10-20 dkg paradicsom (3-4 db közepes)
  • 10-15 dkg vöröshagyma (3 fej)
  • 10-20 dkg húsos füstölt szalonna, bacon, kolozsvári…
  • 20-30 dkg gomba
  • 8 tojás
  • 15-20 dkg lángolt vagy száraz kolbász
  • 2-3 pár jobb virsli, lehet füstölt is…
  • 1 konzerv zöldborsó
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál édes-nemes paprika
  • bors

Elkészítés

    Elkészítés: A zöldpaprikát karikára, a vöröshagymát szeletekre, a gombát cikkekre vágjuk. A paradicsomot fél percre forrásban lévő vízbe mártjuk, héját lerántjuk, cikkekre vágjuk.

    A kolbász héját lehúzzuk, majd karikára vágjuk. A virslit felkarikázzuk. A tojásokat keményre főzzük, megpucoljuk.

    Az apró kockára vágott füstölt szalonnát megpirítjuk, ha kevés a zsírja, olajjal dúsítjuk. Hozzáadjuk és a zsírján üvegesre pirítjuk a vöröshagymát és a gombánk felét. Amikor lepirultak, beledobjuk a felkarikázott kolbászt. 1 perc pirítás után jöhet bele a zöldpaprika, megsózzuk, 4-5 percig pároljuk. Megszórjuk paprikával, majd hozzáöntünk kb. 1,5 dl vizet. Addig forraljuk, amíg a víz elpárolog, ekkor tesszük bele a maradék gombát. Most kaphat egy kis őrölt borsot is.

    További 5 percnyi forralás után adjuk hozzá a paradicsomot, majd az apróra zúzott fokhagymát és a virslit. Újabb 5 perc múlva a zöldborsót tesszük bele. Ekkor állíjuk be a lé hosszát: ha hosszú lével szeretjük, annyit öntünk bele a konzerv-zöldborsó levéből amennyit jónak látunk.
    Végül 3 perc múlva belepottyantjuk főzetünkbe a megtisztított kemény tojásokat. Ilyenkor még utánsózhatjuk, esetleg tovább fűszerezhetjük. Összerottyantjuk és kész.

    Köret nélkül, friss kenyérrel tálaljuk. Mindig túl hamar fogy el, pedig még ennénk belőle… Elkészíthetjük bográcsban is.

Megjegyzés

Érdemes jó minőségű zöldborsókonzervet használni, mert volt, hogy az akciós ropogott a szánkban. A tojások tompa végét megszúrom tűvel, hústűvel, sós vízben főzöm és utána csak egyszer öntöm nyakon hideg vízzel. Így könnyebben lejön a héjuk. Használhatunk hámozott, konzerv paradicsomot is, jobb, mint a vízízű fóliás. A recept fürjtojásos alapváltozata az Aranysárkány étteremből származik, ezért Sárkánylecsó a neve.

Lucian
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ezek is érdekelhetnek

Promóció

Hasonló Receptek

Magazin