Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Sárgarépa krémleves zsályával és mediterrán fűszerekkel

2 5/5

Hozzávalók

  • Hozzávalók:
  • 50 dkg sárgarépa
  • 2 salotta hagyma (vagy 1 kisebb vöröshagyma)
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 teáskanál méz
  • 1 liter zöldségalaplé
  • 1 evőkanál főzőtejszín
  • 1 teáskanál őrölt zsálya
  • 1/2 mokkáskanál őrölt rozmaring
  • 1 mokkáskanál szárított bazsalikom (ha van friss, még jobb!)
  • őrölt fehérbors
  • frissen facsart citromlé

Elkészítés

    Elkészítés: A sárgarépát tisztítás után nagyjából 1/2 cm-es körnegyedekre darabolom, a hagymát felaprítom. Egy fazékban az olajon üvegesre párolom a hagymát, majd rádobom a sárgarépát. Hozzáadom a mézet, ami hangsúlyozza a répa természetes édeskés ízét. Ha szárított fűszereket használok, valamennyit a párolódó zöldségekhez adom, a friss zöldfűszereket azonban érdemes a főzés végén a leveshez adni!

    Felöntöm a zöldséglevessel, és kb. 15-20 percig fedő alatt, közepes tűzön főzöm. A főzés végén adom a leveshez az evőkanálnyi tejszínt, egyet forralok rajta, botmixerrel pürésítem. Kóstolás után, ha szükséges, továbbfűszerezem. Mivel fehérborsot szívesen használok, bőven kerül a levesbe – ha gyerekek is fogyasztják, csak keveset adagolok.

    A citromlét tálalás előtt adom a leveshez – épp csak annyit, hogy kiegyensúlyozza az ízeket: kb. 1 teáskanálnyit.

    A sárgarépa minden háztartásban megtalálható, érdemes új ízeit is felfedezni! Ez a krémesen lágy, ízeiben kiegyensúlyozott, illatos leves önmagában vagy krutonnal, friss kenyérrel is nagyszerű!

Megjegyzés



További fotók, receptek és érdekességek Habliliom blogjában!

Habliliom
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ezek is érdekelhetnek

Promóció

Hozzászólások

Nanasnani
Menüben: 2014 37. hét.
evita8
Én tettem bele még pár szál gyökeret, fokhagymát és egy almát, és isteni lett! :) Vajas pirítóssal nagyon finom! :)

Hasonló Receptek

Magazin