Sárgaborsó főzelék

Hozzávalók

  • Hozzávalók:
  • 50 dkg sárgaborsó
  • 2 db közepes krumpli nyersen reszelve
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 szál zellerlevél /összekötve/
  • zöldpaprika félbevágva
  • só, bors ízlés szerint
  • A rántáshoz:
  • 2 evőkanál olaj
  • 2 csapott evőkanál liszt

Elkészítés

    Elkészítés: A sárgaborsót éjszakára beáztatjuk. Főzés előtt leszűrjük, átmossuk, és a préselt fokhagymával, a zellerlevéllel, sóval, borssal és a reszelt krumplival kb. 1,5-2 liter vízben odatesszük főni, nagyon-nagyon kicsi lángon, mert kifuthat. A fakanalat jobb, ha benne hagyjuk, mert a mellette eltávozó gőz kevésbé engedi kifutni. Ilyen lassú tűzön kb. 1,5 óráig főzzük.

    A krumpli teljesen szét fő benne- tehát sűrít, ezért nagyon kicsi rántás készítünk. A meghűlt rántásra teszünk a főzelékből, és berántjuk. Összefőzzük, ha kell utána ízesítjük.

Megjegyzés

Mi általában fasírttal szoktuk enni, de lehet bármilyen hússal - pörkölttel, sült hússal is fogyasztani.

Molnár Gyuláné
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Hozzászólások

Molnár Gyuláné 6 évvel ezelőtt
Helló Ágika! A zöldpaprikát félbe vágva, de egészbe hagyva a főzés legelején teszem bele, hogy az íze belefőjön, persze megfőtt ételből már a a zöld levelekkel együtt már kiveszem. Tudod az apróra vágott krumpli szintén felvidéki \"örökségem\" / az én anyukám sem tett bele/ mint pl. frankfurti levesben a rizs./A kíváncsiság soha sem butaság!/ Kérlek ne haragudj, hogy csak most válaszolok, de most jutottam csak gépközelbe. Ha bármi kérdésed van - akár a többi receptemmel is, és ha nem is ezekkel kapcsolatban- nyugodtan mondd el, és igyekszem tudásomnak megfelelően megválaszolni. Én azt is tudom mondani, hogy nem tudom, de utána nézek. Jó főzőcskézést kívánok, és további szép napot! Ani.
Lugosi Ágnes 6 évvel ezelőtt
Szia! Lehet butaságot kérdezek, de hova, miért mikor teszed bele a zöldpaprikát? Kb én is így csinálom a főzeléket, leszámítva a burgonyát, de mint azt Te is írtad az csak tartalmasabbá teszi., Szívem szerint én mindenbe tennék burgonyát :) , csak édesanyám nem tett és valamiért eszembe sem jutott. De a paprikát nem értem... Előre is köszi a válaszod! Üdvözlettel Ági!
Molnár Gyuláné 6 évvel ezelőtt
Katika! Télen is szoktam készíteni, akkor füstölt csülökkel, nehezebb húsokkal. Nagyon szeretjük az édes-savanyú ízhatásokat. Feltétlen rákattintok a receptjeidre! További szép napot: Ani
Árvai Katalin 6 évvel ezelőtt
Anika! Szuperek a receptjeid, különösen a túrós pite és a krumpli leves nyerte el a tetszésemet. Meleg nyári napon biztosan el fogom készíteni. Az én krumplilevesemet is megtalálod a recetjeim között, talán elnyeri a tetszésedet, ő is nagyon nagyon finom és egyszerű.
Molnár Gyuláné 6 évvel ezelőtt
Köszi Katika előre is bizalmad! Remélem tetszeni fognak. Ani.
Árvai Katalin 6 évvel ezelőtt
Szia Ani! Szerintem is kell bele a rántás, bármennyire kevéske is, de hogy úgy mondjam, annélkül nagyon csupasz lenne az íze. Elfogom olvasni a többi recepteidet is, biztosan nagyon finomak.
Molnár Gyuláné 6 évvel ezelőtt
Kedves Kati! Tökéletes a meglátásod! Isten igazából én rántást sem nagyon szoktam bele tenni, mert a sűrűségét - mint írtad - valóban a szét főtt borsó adja meg.Mint írtam, van amikor simán áttöröm, és a \"húsa\" adja a sűrítést. A krumpli nem ad ízt, csak táplálóbbá, tartalmasabbá teszi. /ez a felvidéki keresztapámtól tanultam, ők még - én is - zöldbab főzelékbe is tette apróra vágott krumplit.Ezt leírtam a zöldbab főzelékemnél is. Tudod mi - én is - nagyon szeretjük a pirított liszt aromáját - talán olvastad a köményes kelkáposztát is-. Tudod vannak olyan ételek, melyből ezt aromát nem tudom csak úgy elhagyni! Lehet, hogy nem túl egészséges, de még nem tudtam mással pótolni. Nagyon köszönöm az észrevételed! Ani.
Árvai Katalin 6 évvel ezelőtt
Kedves Simonani! Biztosan nagyon finom lehet az így elkészített főzelék, lehetséges, hogy jó ízt ad neki a krumpli, azt nem tudhatom, mivel még nem próbáltam, de csak sűrítés céljára használni felesleges. A sárgaborsó főzelékhez krumpli nélkül is nagyon kevés rántás szükséges, elegendő egy szűk evőkanál lisztből elkészíteni, mert mire az puhára fő, egyébként is sűrű állagú lesz. Sőt, ahogyan langyosodik, kihűl, még tovább sűrűsödik, mondhatni, megáll benne a kanál. Tiszta szívemből remélem, hogy nem bántottalak meg, mert nem volt célom, csak úgy gondoltam, hogy ezt a tapasztalatomat, megosztom veletek, mert annak idején kb. 30 évvel ezelött, az első sárgaborófőzelékemmel bizony úgy jártam, hogy miután egy kissé kihűlt, annyira besűrűsödött, hogy onnan már csak kirobbantani lehetett. További jó főzőcskézést kívánok mindenkinek! Üdvözlettel, Kati

Hasonló Receptek