Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Sárgabarackos gombóc

75 perc
mester
átlagos
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • 1 kg héjában főtt krumpli
  • 30-35 dkg liszt (lehet rétesliszt is)
  • 1 tojás
  • 1 teáskanál zsír
  • 1 teáskanál só
  • 15 db nem túl puha sárgabarack
  • 30 db kockacukor
  • Valamint:
  • 5 dkg zsiradék
  • 50 dkg zsemlemorzsa
  • 15 dkg cukor
  • fahéj

Elkészítés

Elkészítés: A krumplit még melegen áttörjük, és hagyjuk teljesen kihűlni. Ekkor összegyúrjuk a liszttel, sóval, a tojással és a zsírral. Alaposan meglisztezett felületen hagyjuk állni, míg előkészítjük a barackot.

A sárgabarackokat megmossuk, kimagozzuk és elfelezzük. A kockacukrokat meghintjük fahéjjal.

A tésztát félbevágjuk, majd alaposan meglisztezett felületen kb. fél cm vastagságúra kinyújtjuk. 10×10 cm-es négyzetekre vágjuk. A felezett barackok közepébe teszünk 1-1 szem kockacukrot, a tésztanégyzet közepére helyezzük, becsomagoljuk, és gombócot formálunk. A tészta másik felével ugyanígy járunk el.

Egy serpenyőben megolvasztjuk a zsiradékot, beletesszük a morzsát és a kristálycukrot, majd aranyszínűre pirítjuk.

Lobogó vízben addig főzzük a gombócokat, míg feljönnek a víz tetejére. Ezután leszűrjük, és forrón belehempergetjük a morzsába.

Porcukorral megszórva tálaljuk.

Mennyei.

Ezek is érdekelhetnek